MARIJA ZAHAROVA: Zapad se približava opasnoj zoni sukoba

0
56

Zapad, isporučujući oružje Ukrajini, približava se opasnoj zoni vojnog sukoba s Rusijom, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Zemlje članice NATO-a se takmiče jedna protiv druge, nastavljaju da sve više isporučuju kijevskom režimu naoružanje, municiju, snabdevaju ga obaveštajnim podacima, obučavaju kijevske vojnike, daju im informacije za vođenje borbi, čime se približavaju opasnoj zoni direktnog vojnog sukoba s Rusijom“, rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je dodala da celokupna vojna pomoć Zapada, koju je isporučio Ukrajini, iznosi 42,3 milijardi dolara, od kojih više od polovine isporučuju SAD.

Zaharova je podvukla da su zemlje „koje izdvajaju velike sume novca i isporučuju naoružanje kijevskom režimu donori i sponzori ove ekstremističke akcije“. Po njenim rečima, zemlje NATO-a nastoje da optuže bilo koga kako bi skinule sumnju sa sebe.

Vojna pomoć EU Kijevu povećava njenu umešanost u sukob

Zaharova je ocenila da odluka Evropske unije o pokretanju misije za obuku ukrajinske vojske van teritorije Ukrajine i vojna pomoć koju zemlje EU pružaju Kijevu povećavaju umešanost Evropske unije u sukob u Ukrajini.

„Ministri spoljnih poslova EU su 17. oktobra odobrili stvaranje misije EU za vojnu pomoć Ukrajini. Biće pokrenuta za mesec dana, a za dve godine bi trebalo da obuči više od 15.000 vojnih oficira različitih rangova. Za taj poduhvat se izdvaja još skoro 107 miliona evra. Taj korak ide uporedo sa isporukom smrtonosnog oružja kijevskom režimu, što značajno povećava umešanost Evropske unije, čineći je stranom u sukobu“, ocenila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da NATO treba da nanese „preventivne udare“ na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“. Prema rečima portparola Zelenskog Sergeja Nikiforova, ukrajinski predsednik nije mislio na upotrebu oružja za masovo uništenje, nego na uvođenje sankcija Rusiji.

Na poziv Zelenskog reagovao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je izjavio da ove izjave nisu ništa drugo nego poziv na svetski rat, a odgovornost treba da snose Sjedinjene Američke Države koje njime de fakto rukovode.

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Zapad podstiče nuklearni rat.

Ostavite komentar