MARIJA ZAHAROVA: SAD bi trebalo da prouči podatke o ukrajinskoj „prljavoj bombi“

0
36

Vašington bi trebalo da izdvoji vreme da analizira podatke koje je dostavila Rusija o ukrajinskoj pripremi provokacije sa „prljavom bombom“, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je istakla da američki establišment „zna sve što se dešava bilo gde u svetu“, „svuda zavode red… osim jedne stvari – ne znaju kako je ubijen predsednik SAD“, aludirajući na ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija.

„Radi se o tome da baš ti ljudi, upravo taj politički establišment Sjedinjenih Američkih Država, tek tako odmah odbacuje informacije naših stručnjaka, a koje se direktno odnose na bezbednosna pitanja svetskog nivoa. To jest, u sekundi su uspeli da analiziraju i zaključe da to nije istina“, rekla je Zaharova za „Prvi kanal“.

„Izvinite, ali vi čak ni ne znate ko je ubio vašeg predsednika, možda ipak treba da poradite na sebi i dozvolite sebi i svojim stručnjacima da analiziraju informacije koje se tiču svetske bezbednosti. Jer za nuklearnu energiju, za radijaciju nema granica koje bi ona prelazila sa pasošem, vizom ili uz nečiju dozvolu. Ona će uticati na sve“, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, Moskva je spremna da svim zainteresovanima pruži detaljna objašnjenja o predstojećoj provokaciji Kijeva sa upotrebom „prljave bombe“ i da obavi odgovarajuće kontakte po ovom pitanju.

Ona je dodala da je na ovo pitanje već odgovorio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„On je rekao da primećujemo neko interesovanje stručnjaka sa druge strane i spremni smo sa svoje strane za odgovarajuće kontakte. To treba da bude jasno svima – spremni smo (da odgovorimo) na sva pitanja i daćemo sve odgovore… To je stav koji je više puta potvrđen“, konstatovala je ona.

Prema njenim rečima, SAD, Velika Brinatija i Francuska bi „trebalo da ostave po strani sve svoje poslove, sednu i analiziraju materijale koje je ruska strana iznela i predala tokom telefonskih razgovora“.

„Zato što je pod njihovim direktnim rukovodstvom, govorim o anglosaksonskom duetu, izraslo još jedno čudovište koje je sada na ivici i gura ovaj svet na opasnu granicu i to svi shvataju“, istakla je ona.

Zaharova je dodala da Moskva drži otvorene kanale sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na američkoj strani je da veruje ili ne informacijama o „prljavoj bombi“.

„Mi nismo prekidali ove kontakte“, naglasila je ona, komentarišući razgovor ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua sa američkim kolegom Lojdom Ostinom.

Osim toga, kako je navela, granatiranje Zaporoške nuklearke je direktan dokaz da je Kijev umešan u nuklearnu ucenu.

U ponedeljak je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu ruske vojske Igor Kirilov izjavio da je Ministarstvo odbrane Rusije stavilo svoje snage i sredstva u pripravnost za dejstvo „u uslovima radioaktivne kontaminacije“, pošto ima informacije da je Kijev spreman da upotrebi „prljavu bombu“.

O pretnji „prljavom bombom“ govorio je i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Prema njegovim rečima, Moskva namerava da pokrene pitanje pripreme takvog naoružanja u UN.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio zabrinutost u razgovoru sa svojim kolegama iz SAD, Francuske i Turske zbog moguće upotrebe „prljave bombe“ od strane Kijeva.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.

Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.

„Prljava bomba“ predstavlja kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.

Ostavite komentar