15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

MARIJA ZAHAROVA: Amerika je zaboravila da Afrika više nije kolonija, a njeni građani robovi

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pokušaji Zapada da osujete saradnju Rusije sa afričkim zemljama su aktivnog i formalizovanog karaktera, a Vašington je očigledno zaboravio da Afrika više nije kolonija, a njeni građani robovi, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ovi pokušaji Zapada da ometa saradnju Rusije sa afričkim zemljama su aktivni, pa čak i formalizovani. Sjedinjene Američke Države usvajaju neke posebne apele, deklaracije na nivou svojih političkih krugova, zakonodavaca, saopštenja afričkim zemljama, kako da grade i kako da ne grade odnose sa Rusijom“, objasnila je Zaharova u intervjuu za izdanje Izvestija“ na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

- Advertisement -

Ona je zaključila da je Vašington očigledno zaboravio da Afrika više nije kolonija ni Zapada, a ni bilo koje druge države. Zaharova je dodala da ljudi koji žive u afričkim zemljama nisu robovi. Prema njenim rečima, oni žive u suverenim nezavisnim državama, slobodni su i imaju ista ona prava, kao i takozvane NATO-centrične zemlje.

Istakla je da na Zapadu doživljava reinkarnaciju kolonijalna, imperijalistička logika, u skladu sa kojom upravljaju svetom.

- Advertisement -

„Ako su ranije crpeli prirodne resurse i rude, sada moraju da izvlače političke dividende, jednostavno dovodeći zemlje i narode u ćorsokak svojim ultimatumima. Afrika je odgovorila da se ne uvlači u konflikte van granica kontinenta“, naglasila je ona.

Istočni ekonomski forum se održava od 5. do 8. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta na ostrvu Ruski u Vladivostoku. Novinska agencija RIA Novosti je generalni medijski partner foruma.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti