34.7 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

MANUEL ZARACIN: Jasno tražiti od Srbije da se priključi sankcijama

NAJČITANIJE

- Advertisement -

BERLIN – Izaslanik nemačke vlade za Balkan Manuel Zaracin izjavio je da od Srbije treba „jasno tražiti” da se priključi sankcijama EU prema Rusiji, a da pritom za Beograd „ne može da bude izgovor” da uvozi ruski gas jer ga uvozi i Nemačka. Zaracin, političar vladajućih Zelenih je za Dojče vele odgovarajući na pitanje o tome što Srbija i dalje uvozi ruski gas, rekao „i mi uvozimo gas.„Utoliko se, kako je rekao, s jedne strane mora voditi računa da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stavi do znanja očekivanje da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji, ali da mu se istovremeno „ne da mogućnost da tvrdi kako će to njegovu zemlju ostaviti bez grejanja, jer i mi pazimo da naše odluke kod nas ekonomski imaju sagledive posledice”.

On je, takođe, rekao da predlog Evropske komisije da se smesta dodeli kandidatski status Ukrajini i Moldaviji šalje dobru poruku Zapadnom Balkanu i da ta odluka Brisela pokazuje „geostrateški značaj proširenja EU” i da tu ima „novih impulsa”. Zaracin se zalaže za konkretne korake na samitu EU i Zapadnog Balkana koji se održava sutra u Briselu.

- Advertisement -

Kaže, krajnje je vreme da se otpočnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te da „Kosovo” dobije viznu liberalizaciju.

Kako je rekao, za BiH i dalje ostaju isti uslovi, a Nemačka se vraća u misiju EUFOR-a posebno kako bi se izbori u oktobru održali u sigurnoj atmosferi.

„Obećanje o proširenju iz Soluna još važi”, poziva se Zaracin na zaključke EU iz 2003. godine, kada je rečeno da Unija nije potpuna bez balkanskih zemalja. Zato je, kaže nemački političar, ključno da EU pokaže verodostojnost i održi datu reč.

- Advertisement -

Prema njegovom uverenju, ruske vlasti znaju da se u regionu lako mogu proizvesti negativne posledice, te je zato važno da EU i zemlje Zapadnog Balkana sada budu na istoj strani.

„Zato bih molio sve da što brže dostignu što više saradnje i međusobnih pozitivnih dogovora – pre nego što Kremlj pokuša da profitira od naših zađevica i manjka zajedništva među nama i unutar regiona”, dodao je on, prenosi Tanjug.

Zaracin je ocenio da inicijativa Otvoreni Balkan nije dovoljno inkluzivna, a nasuprot tome za Berlinski proces kaže da se sa novom energijom spremaju veliki pomaci: „Na stolu imamo spremna četiri sporazuma koji bi značili veliki korak ka razvoju zajedničkog regionalnog tržišta”.

„Nova nemačka Vlada ima čvrsti cilj da se tokom celog mandata intenzivno bavi regionom. Angažovaćemo se dugoročno i strateški”, naveo je poverenik Vlade.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti