MALO IH PLAĆAMO, IZGLEDA: RTS traži povećanje TV pretplate!

0
28

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević objavio je u tekstu na sajtu Radio-televizije Srbije da se sa generalnim direktorom Radio-televizije Vojvodine dogovorio da nadležnima upute predlog da se produži finansiranje javnih medijskih servisa, i to kroz kroz račune za struju bez vremenskog ograničenja.

Kako je navedeno na sajtu RTS, dogovoreno je i da zajedno traže da se poveća pretplata, kao i da i RTS i RTV dobijaju novac iz budžeta, te da se o povećanju plata zaposlenih još ništa ne zna.

– Prvo, generalni direktor nije razgovarao sa sindikatima. Drugo, predstavnici RTS-a koji su razgovarali sa njima, nisu im rekli da nema povećanja plata. Rekli su da se još ne zna kako će izgledati finansije RTS-a u 2023. Da, baš tako: ne zna se. Ali je i rečeno da se finansijski plan pravi kao da će da bude povećanja plata u skladu sa porastom minimalne cene rada – piše Bujošević.

Kako on kaže, po običaju generalni direktor Javnog servisa već u leto počinje razgovore sa nadležnim organima vlasti o finansiranju RTS (a time posredno i RTV) u narednoj godini.

– Ove godine za „požurivanje“ tih razgovora postoji dodatni razlog: ističe odluka o finansiranju RTS-a i RTV-a putem računa za struju. Generalni direktori RTS i RTV su se dogovorili da upute nadležnima predloge: da se produži finansiranje javnih medijskih servisa putem računa za struju bez vremenskog ograničenja (sada su odluke o tome imale vremenski određen rok trajanja), da se poveća pretplata i da RTV i dalje dobija deo iz budžeta Srbije, a i da RTS ponovo dobija novac iz budžeta.

Bujošević podseća da se „u 2021. i 2022. godini RTS odlukom generalnog direktora dobrovoljno odrekao po 26 miliona evra godišnje koliko je po propisima trebalo da dobije iz budžeta“.

– Po zakonu, odluku o visini pretplate donose upravni odbori RTS i RTV. Tačno je i da su oni doneli odluku još 2015. godine da pretplata od 1. januara 2016. iznosi 500 dinara što bi bilo povećanje skoro za četiri puta. Pretplata danas iznosi 299 dinara i u određenom procentu je dele RTS i RTV – poručuje direktor Bujošević.

Ostavite komentar