18.8 C
Belgrade
nedelja, 28 novembra, 2021

MALAGURSKI NA RUSKOJ DRŽAVNOJ TELEVIZIJI: Profit od Rio Tinta u džepovima vlasti! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ruska državna televizija za međunarodnu javnost na engleskom jeziku objavila je video srpskog autora Borisa Malagurskog u kojem analizira prošlost kompanije Rio Tinto i aktuelne planove za izgradnju rudnika u dolini reke Jadar u Srbiji, u saradnji sa srpskim vlastima. 

Malagurski navodi da je u istraživačkom tekstu “Corporate Watch” ocenjeno da je Evropska unija odlučila da žrtvuje Srbiju zarad njihovog programa “zelene energije”, koja, prema rečima Malagurskog, ne može da se obezbedi na zelen način.

– Ja sam apsolutno za zelenu energiju. Ali ako do nje ne možemo da dođemo na zelen način, odnosno, bez uništavanja životne sredine Zapadne Srbije, to mi zvuči kao izazivanje jednog raka da bi se izlečio drugi rak – navodi Malagurski za portal Direktno i dodaje da “Nemačka ima najveća nalazišta litijuma na svetu, ali ga ipak ne iskopavaju.

- Advertisement -

– Zašto? Zato što bi to upropastilo nemačku ekologiju i toga su Nemci svesni – naglašava Malagurski.

U videu za RT Malagurski podseća da je Rio Tinto u prošlosti optuživan za uništavanje prirode, ugrožavanje života i zdravlja ljudi, izazivanje građanskog rata, pa čak i genocida, kao i da profit, koji srpske vlasti narodu koriste kao glavni argument za dolazak Rio Tinta u Srbiju, uglavnom završavao u džepovima korporacije i poslušnih vlasti.

Video je završio jasnom porukom: Da je za zelenu energiju i ekonomski razvoj, ali bez Rio Tinta. “Rio Tinto, ruke dalje od Srbije!”

- Advertisement -

Malagurski je ranije snimio i emisiju na srpskom jeziku u kojem je u 20 minuta objasnio suštinu problematike dolaska Rio Tinta u Srbiju, te optužio srpske vlasti za lobiranje za Rio Tinto protivno interesima srpskog naroda i životne sredine u Srbiji.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti