MALA MATURA: Danas 17.06. završni iz Srpskog jezika

Obavezno pročitajte

Mala matura počinje danas i traje do petka, prvi rezultati 23. juna

Alt="Mala Matura"
Mala matura

U osnovnim školama u Srbiji danas počinje završni ispit, polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Đaci će sutra rešavati zadatke iz matematike, a u petak kombinovani test. Preliminarni rezultati će biti objavljeni 23. juna. Polaganje testova traje od 9 do 11 časova, a učenici treba da budu u svojim školama sat vremena ranije.

- Advertisement -

U Ministarstvu prosvete rečeno je Danasu da će u svim osnovnim školama biti organizovano polaganje male mature.

Povodom informacija koje smo dobili od roditelja da je direktor OŠ „Karađorđe“ u Beogradu zaražen korona virusom, u Ministarstvu kažu da je škola dezinfikovana i da će mala matura – završni ispit biti održan. Isto će biti i u beogradskoj OŠ „Vladimir Rolović“, u kojoj je nedavno otkriveno da je jedan učenik zaražen virusom korona.

Mala matura za učenike obolele od virusa u avgustu

Direktorka te škole Marija Čekanović rekla je za Danas da će taj učenik malu maturu polagati u avgustovskom roku. Đaci koji su sa njim bili u kontaktu su testirani i kod njih nije potvrđeno prisustvo virusa korona, tako da će oni sada polagati završni ispit.

Alt="Mala Matura"

Ove godine će zbog epidemiološke situacije organizacija male mature biti drugačija. Đaci neće biti u jednoj prostoriji, a dežuraće nastavnici iz njihovih škola.

Mala matura pod nadzorom dva nastavnika

– Učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika. Svi učenici biće raspoređeni do 8 i 30 sati u učionice u kojima polažu. Nastavnici su obavezni da nose zaštitne maske, a preporučeno je da to čine i učenici. U jednoj učionici biće najviše devet đaka, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe.

Ispred učionice u kojoj se polaže ispit određuje se mesto na koje učenici odlažu lične stvari koje ne smeju koristiti na ispitu. Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit, kažu u Ministarstvu prosvete.

Alt="Mala Matura"

Na ispit iz srpskog/maternjeg jezika učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu. Preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. Odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće biti priznati.

Na testu iz srpskog i iz matematike može se osvojiti maksimalno po 13 poena, a na kombinovanom 14. Pri upisu u srednje škole uspeh na završnom ispitu nosi najviše 40 poena, a po osnovu uspeha iz osnovne škole može se dobiti maksimalno 60 bodova.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković o obdukciji ubijenih Srba: Šta Priština lažira, zašto je Euleks isključen iz istrage?

Ne zna se zbog čega Euleksu nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa nakon...

Još priča na sličnu temu