2.6 C
Belgrade
subota, 29 januara, 2022

MAKRON: Želim da izludim nevakcinisane, i nastaviću to da radim do kraja!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Donji dom francuskog parlamenta suspendovao je sinoć debatu o zakonu kojim bi građani bili obavezni da pokažu dokaz o vakcinaciji kako bi ušli u restoran ili putovali vozom. Do toga je došlo nakon što je predsednik Emanuel Makron rekao da želi da „izludi“ pet miliona nevakcinisanih Francuza.

Narodna skupština će posle podne nastaviti raspravu o novom zakonu kojim bi se ukinula mogućnost da se na osnovu negativnog testa na koronavirus uđe u restoran ili voz.Makron želi da izludi nevakcinisaneMakron želi da izludi nevakcinisane

Najava donošenja ovog zakona naišla je na žestok otpor antivaksera, ali i krajnje desnice i krajnje levice.

- Advertisement -

Nakon Makronove izjave da želi da „izludi nevakcinisane“ obustavljena je napeta rasprava u parlamentu, a većina poslanika je posle ponoći izglasala prekid sednice.

Poslanici većine su bili zatečeni i nije ih bilo dovoljno u parlamentu kako bi sprečili prekid rasprave.

Valeri Pekres, kandidatkinja desnice na predsedničkim izborima koji će se održati u aprilu, rekla je da nije na Makronu da odlučuje ko su dobri, a ko loši Francuzi.

- Advertisement -

Osudila je „užasan nedostatak empatije prema onima koji se ne mogu vakcinisati“ i rekla da Makron „ne podržava Francuze kada ne misle kao on“.

Šta je Makron tačno rekao 

Emanuel Makron je juče odgovarao na primedbu jedne čitateljke Parizijena koja je rekla da nevakcinisani zauzimaju mesta na reanimaciji, dok su sa druge strane oboleli od raka koji su vakcinisani, a operacije im se odlažu i nemaju pristup odgovarajućoj nezi.

Usledio je odgovor predsednika:

„To što ste sada rekli je najbolji argument. U demokratiji, najveći neprijatelji su laž i glupost. Mi pritiskamo nevakcinisane tako što im ograničavamo pristup društvenim aktivnostima što je više moguće. Štaviše, skoro svi, 90 odsto ljudi se tome pridružilo. Manji broj se i dalje tome protivi.

Kako taj broj da dodatno smanjite? To možemo da učinimo tako što ćemo ih, oprostite što ću tako reći, dodatno izludeti. Ja ne želim da iznerviram Francuze. Borim se sa administracijom kad god ih blokira. Ali njih, nevakcinisane, zaista želim da izludim. I nastavićemo to da radimo, do kraja. To je strategija. Ne želim da ih strpam u zatvor, ne želim da ih silom vakcinišem. I dakle, moram da im kažem: Od prvog januara ne možete da idete u restoran, ne možete da idete na kafu, ne možete da ide u pozorište, ne možete da idete u bioskop“.

Za razliku od opozicije koja je, očekujući, kritikovala ovu izjavu i smatra je nedostojnom predsednika, provladini poslanici stali su na stranu Makrona govoreći da je reč o trezvenom razmišljanju i maniru koji je koristio i Žorž Pompidu. Podržao ga je i ministar zdravlja Olivije Veran koji je rekao da milioni Francuza još nisu vakcinisani.

Situacija sa koronavirusom u Francuskoj je sve gora otkako je omikron ušao u zemlju. Juče je zabeleženo čak 271.686 novozaraženih za jedan dan.

- Advertisement -
SourceRTS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti