MAKRON PORUČIO BAJDENU: Postanimo ponovo braća po oružju

Obavezno pročitajte

Predsednici Francuske i SAD imali su mnogo susreta, ali sada prvi put provode dosta vremena zajedno

- Advertisement -

(AP Photo/Andrew Harnik)

Vašington – Predsednik SAD Džozef Bajden poželeo je juče dobrodošlicu predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u Beloj kući, gde će proslavili više od 200 godina američko-francuskih odnosa, javlja Rojters. Ovo je prva državna poseta Makrona SAD otkako je Bajden preuzeo dužnost lidera Amerike početkom 2021. godine, preneo je Tanjug.

Bajden i njegova supruga Džil pozdravili su Makrona i njegovu suprugu Brižit zagrljajima, poljupcima i osmesima. Dva para učestvovala su na ceremoniji u kojoj su bili angažovani počasna vojna garda i kolonijalni bend, a svirane su nacionalne himne. „Francuska je naš najstariji saveznik, naš nepokolebljivi partner kad je reč o slobodi”, rekao je Bajden, pozdravljajući „trajnu snagu i vitalnost velikog prijateljstva između Francuske i Sjedinjenih Američkih Država”.

Koliko su objektivne procene Kijeva – poginulo 13.000 ukrajinskih i…

Makron je kazao da dve nacije treba ponovo da postanu braća po oružju nakon ruskog napada na Ukrajinu i partneri u zaštiti demokratije s obe strane okeana. „Naše nove granice su tu i naša je zajednička odgovornost da se odgovori na to”, istakao je predsednik Francuske.

Makronovi su u utorak doputovali u Vašington, u predsednikovu drugu državnu posetu SAD od preuzimanja dužnosti 2017. godine. Bajden (80) i Makron (44) imali su mnogo sastanaka na međunarodnim skupovima, ali će ovo biti prvi put da provode dosta vremena zajedno.

Za Makrona i njegovu suprugu priređena je državna večera na kojoj je servirano 200 jastoga. Među poklonima koje je Makron doneo bila je i verzija na vinilu i Ce-Deu originalne muzike za film Kloda Leluša iz 1966. godine „Jedan čovek i jedna žena”, filma koji su Bajdenovi gledali na prvom sastanku, navela je Jelisejska palata.

Zbog bojazni od Kine i Severne Koreje Japan povećava ulaganja u vojsku

Dvojica lidera preksinoć su večerala u italijanskom restoranu „Fiola mare” u istorijskom delu grada Džordžtaunu, što je bio gest ljubaznosti domaćina.

Подели ову вест

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu