7.8 C
Belgrade
sreda, 20 oktobra, 2021

MAJKA BOLESNOG DETETA: Dok se vi borite za puteve i mostove, deca vam umiru bez lekova! DA LI STE SVESNI TOGA…

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ivana Nikolić iz Jagodine, majka jednog srednjoškolca obratila se našem portalu sa apelom da država obezbedi deci pomagala, a kako kaže vrlo često deca ne dobijaju dovoljno insulina na mesečnom nivou.

Ivana želi da javnosti ukaže na problem nedovoljne brige zdravstvenog sistema o deci, kako kaže roditelji su primorani da na Fejsbuk grupi – Dijabetes revolucija razmenjuju medicinski materijal kada nekom detetu zafali, a drugom pretekne.

Ispručajte nam o zdravstvenom stanju vašeg deteta?

- Advertisement -

E ovako,dete ima usporen psihomotorni razvoj koji je ustanovljen od 3 godine zivota.

Sa svojih 8 godina zivota dete dobija napad dok smo boravili u Lipovici, nakon pregleda upućen je na institutu za majku i dete gde je trajalo lecenje, ustanovljena je epilepsija, pred 18 rodjendan je dete dobilo dijabetes mellitus (tip 1) na insulinu je 4×dnevno.

Od njegove 7 godine ga ista doktorka leči, zato sto pohadja skolu. Nikada nismo imali problem sa njom, uvek nam je izlazila u susret, sve dok dete nije dobilo dijabetes.

- Advertisement -

Tad nastaju problemi, sa moje tačke gledista zbog nedostatka znanja o postojećoj bolesti, svakog meseca kada nam se prepisuju pomagala uvek neki problem. Već godinu dana, imamo manjak insulina.

Kakve su bile moguće posledice toga po dete?

Posledice su ogromne, znate šta znaci dijabetes, to je autoimuna bolest, gde pankreas ne ispusta dovoljno insulina pa je potrebno uneti ga veštačkim putem. Ako dete ne dobije insulina nastupa hiperglikemija, a to je skok glukoze u krvi koja može da ode i preko 30 jedinica mmol, nastupa koma i ne daj Bože smrt.

Fond u Srbiji ne priznaje jedinice za prospricavanje, a to je vrlo bitno, ko je dijabetičar zna o čemu pričam. I stoga je potrebno da lekari da li oni iz opšte prakse da li školskog dispanzera budu dobro upućeni u ovu bolest, da znaju kako da izračunaju dijabetičarima potrebne doze insulina uključujući i prošpricavanje, dani u mesecu i eventualne korekcije da ne bi došlo do smrtnog ishoda bolesnika.

Šta bi ste poručili nadležnima u zdravstvu?

Sta bih poručila nadleznima? Pa poručila bih im sledeće, dok se oni bore za puteve, mostove, pričaju koliko je čega uradjeno, ne znam da li ste vi svesni da nam deca umiru?

Da li ste vi svesni da postoje društvene mreže preko kojih se ljudi javno pomažu i dele ono sto ne mogu da dobiju zato što ste uskratili ljudima najosnovnije, sveli na minimalac, u manjku su sa trakama, iglicama, lancete punoletni pacijenti i ne dobijaju, kao ni senzore, obratite malo paznju na ovaj tip bolesti i omogućite ljudima da dobijaju ono najosnovnije. Pored problema lečenja dece sa SMS-om postoji čitav niz drugih problema koji su prisutni vam očiju javnosti.

Onoliko koliko treba, jer u EU se sve dobija na kućnoj adresi koliko je bolesniku potrebno. Zasto ne bi i nas narod isto tako dobijao ono od čega mu život zavisi? Život dece je najveći prioritet.

Želela bi i da pozovem roditelje sa istim problemom, da se priključe u Fejsbuk grupu Dijabetes revolucija koju su osnovali braća Dušan i Bata Rajić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti