25.5 C
Belgrade
petak, 1 jula, 2022

Maja Gojković sazvala sednicu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije izjavila je da je za sutra sazvala prvu sednicu Skupštine Srbije u vreme vanrednog stanja.

Na dnevnom redu su potvrđivanje uvođenja vanrednog stanja i odredbi donetih tokom vanrednog stanja.

- Advertisement -

Ona je istakla da su svi poslanici pozvani na sednicu i da im je dostavljen materijal i da očekuje da sutra svi dođu, kao i da je obezbeđena oprema da bi se održala sednica u posebnim epidemiološkim okolnostima.

Maja Gojković o protokolu pre sednice

Maja Gojković je rekla da će sutra svima biti izmerena temperatura, a posle toga uzeće maske. Ona je rekla da očekuje od svih poslanika da odgovorno pristupe svom poslu, prvenstveno da dođu i da na način primeren stanju u kojem se nalazi Srbija diskutuju o tačkama dnevnog reda.

„Neodgovorno je ponašati se kao da si sam, jer svako od nas nosi odgovornost za zdravlje čoveka pored kojeg se nalazi“, rekla je Gojković i dodala da želi da predstojeća sednica bude ozbiljna i da svako treba da ima u vidu da će reč poslanika slušati građani Srbije i da sve što izgovore ima težinu.

- Advertisement -

Ona je rekla da će svako moći da govori u predviđenom vremenu i da niko neće biti uskraćen.

Gojković je kazala da je u pripremi po relevantnim sajtovima parlamenta tražila da vidi način na koji su oni to rešili i da nije našla da negde 250 poslanika prisustvuje sednici i satima raspravlja.

„Mogu da kažem da ćemo po organizaciji ove sednice biti primer dobre prakse za buduća vanredna stanja“, rekla je Gojković.

Upitana o tome kako vidi to što će se i deo opozicije učestvovati u radu Skupštine, Gojković je rekla da će joj biti drago da posle dve godine priče da raspravi nije mesto u parlamentu, već na ulici, vidi poslanike opozicije u Skupštini.

Maja Gojković o raspisivanju izbora

Neće biti novog raspisivanja izbora, jer su izbori već raspisani, samo će biti određen novi datum njihovog održavanja, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i istakla da će izbori biti u zakonskom roku.

– Ne možemo beskonačno da otežemo sa održavanjem izbora -kaže Gojković i podseća da je dogovoreno sa svim političkim strankama koje učestvuju na izborima da podrže prekid izbornih radnji, a da se izbori moraju održati u skladu sa Ustavom i zakonima.

– Ubeđena sam da će izbori biti održani u zakonskim rokovima, samo će se odrediti nov datum, o čemu će biti odlučeno nakon konsultativnog sastanka sa političkim strankama, koje su odlučile da izađu na izbore – kazala je Gojković za TV Prva.

Na opasku da opozicioni poslanici traže da se izbori održe na jesen, Gojković kaže da se ne modu u beskraj odlagati:

– Ustav je vrlo jasan i Vučić ga sigurno neće prekršiti. Ne možemo beskonačno da otežemo sa održavanjem izbora, u skladu sa izbornim zakonima i ustavom – biće održani. Uloga i položaj našeg parlamenta ne može da se meri sa drugim parlamentima u svetu. Mi smo raspisali izbore, i onda je uvedeno vanredno stanje. Izbori su već raspisani, nema novog raspisivanja, samo je dogovoreno sa svim političkim strankama da podrže prekid radnji izbornih. Sa svima koji su najavili izlazak na izbore Vučić će održati još jedan sastanak – rekla je Gojovićeva.

Maja,O određivanju novog datuma biće odlučeno nakon konsultativnog sastanka sa strankama koji su najavile izlazak na izbore.

– Postoje ustavna ovlašćenja predsednika da odlučuje o datumu izbora. Svakako da će javnost biti obaveštena o tačnom datumu – napominje.

Navodi i da SNS ne pravi planove za predizbornu kampanju tokom vanrednog stanja.

– Nismo razgovarali o tome, SNS, kao i državni vrh koji su članovi, pridržavamo se direktive da se ne bavimo politikom, već zdravljem građana i ekonomijom države. Sačekaćemo da se ukine vanredno stanje i biće vremena da se vidi kako će SNS voditi kampanju – rekla je Maja Gojović.

– Sačekaćemo da se ukine vanredno stanje i tada ćemo utvrditi kako ćemo sprovoditi kampanju u preostalom vremenu do održavanja izbora – zaključila je Gojković.

O članovima opozicije koji su pre više od godinu dana odlučili da bojkotuju rad parlamenta ne želi da govori.

– Po Vučićevoj molbi ne komentarišemo političke poteze i izjave čelnika opozicionih stranaka. Pozvani su kao i svi poslanici u ovom sazivu, da li će doći je njihova stvar. SNS će prisustvovati, jer smo mi ozbiljni ljudi koji brinu o građanima.

Kako je rekla, u Skupštini će se raspravljati o merama vanrednog stanja i potvrditi uvođenje vanrednog stanja.

– Krajnji sud daće Ustavni sud, a ne laici koji tumače ko kako hoće propise – istakla je ona.

Skupština će odlučivati o ukidanju vanrednog stanja kada to dođe na dnevni red.

– Ne na ovoj sednici svakako, videli ste da struka ima poslednju reč kada će biti ukinuto vanredno stanje, a onda će na nekoj narednoj Skupština odlučivati. 

Na sednici o merama donetim tokom vanrednog stanja

Gojković je u svom prvom intervjuu od uvođenja vanrednog stanja za TV Prva navela da se na toj sednici neće raspravljati o ukidanju vanrednog stanja, jer o tome odlučuje struka, nakon čijeg oglašavanja po tom pitanju će poslanici raspravljati i o tome.

Na ovoj sednici potvrdiće se uvođenje vanrednog stanja, a raspravljaće se o merama i uredbama koje je Vlada donosila tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije virusa korona.

– Još nisu stigli predlozi iz Vlade. Postoje sve uredbe na sajtu Vlade, a danas kada dobijemo tekstove postavićemo ih ih i na sajt Skupštine, a same predloge očekujemo u toku sutrašnjeg dana, odnosno predlog zakona o potvrđivanju donetih uredbi i onda ću biti u mogućnosti da zakažem sednicu – kazala je Gojković.

Održavanje sednice će biti urađeno u skladi sa zdravstvenim protokolom, kazala je Gojković dodajući da nijedno lice sa povišenom temperaturom, bilo poslanik, zaposleni u Skupštini ili predstavnici medija, neće moći da prisustvuju zasedanju sa ostalima.

Kada su u pitanju poslanici stariji od 65 godina, Gojković kaže da je pre nekoliko dana Vlada Srbije donela meru ublažavanja, tako da svi koji su radno angažovani, a imaju preko 65 godina, uz dozvolu poslodavca, mogu da rade na svojim radnim mestima tako da će takvi poslanici lično odlučiti da li će prisustvovati ili ne.

Upitana da li očekuje da i deo opozicije koji je ranije bojkotovao rad Skupštine bude prisutan na sednici u sredu, Gojkoivić je kazala da ne bi da komentariše njihove najave i sporenja.

 Oni su pozvani, kao i svi ostali poslanici, a da li će doći ili ne, to je njihova lična stvar -, kazala je i dodala da će poslanici SNS-a prisustvovati.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti