18.6 C
Belgrade
nedelja, 25 septembra, 2022

MAĐARSKA OTKAZUJE POSLUŠNOST ZAPADU: Sankcije Rusiji su pogrešne do srži

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ekonomski rat EU protiv Rusije osakatiće ekonomiju bloka, upozorio je Laslo Kover. Predsednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover osudio je ekonomske sankcije EU prema Rusiji kao „pogrešne do srži“, predviđajući ekonomsku devastaciju kao rezultat. Kover, dugogodišnji kritičar EU, dodao je da uspeh Mađarske zavisi od saradnje i sa Istokom i sa Zapadom.

Govoreći u mađarskom gradu Bugaču, Kover je mađarskom poslovicom opisao odluku EU da uvede velike ekonomske sankcije Rusiji, a da se i dalje oslanja na njen izvoz energije.

- Advertisement -

„Briselski političari su zamahnuli nogama bez konja ispod sebe“, rekao je on učesnicima festivala Kurultaj, godišnje manifestacije koja promoviše evroazijsku i tursku stepsko-nomadsku kulturu konja. Kover je dodao da su sankcije uvedene u sedam rundi otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru „pogrešne do srži“ i da će rezultirati ekonomskom propašću Evrope.

Kover je član stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, a i sam Orban je izrazio sličan stav o politici sankcija Brisela. U govoru prošlog meseca, Orban je otvoreno ocenio da „sankcije ne destabilizuju Moskvu“ kako je nameravano. Umesto toga, primetio je: „Evropa je u nevolji“.

EU, koja zavisi od Rusije za oko 40% svog gasa i trećinu svoje nafte, suočava se sa rastućim troškovima energije i rekordnom inflacijom, pošto je uvela delimičnu zabranu ruske nafte i najavila postepeno smanjenje uvoza ruskog gasa. Sa više država EU koje nameću smanjenje potrošnje energije i očekivanjem da će se situacija pogoršati kako dolazi zima, Mađarska je uspela da dobije izuzeće od embarga na naftu i pregovara sa Moskvom da poveća kupovinu gasa.

- Advertisement -

Ovakav stav učinio je Mađarsku izuzetkom u EU, kao i Orbanovo insistiranje da je politika NATO-a naoružavanja Ukrajine protiv Rusije izgubljen slučaj. Mađarski premijer je ranije ovog meseca odgovorio na kritike rekavši da „Brisel nije naš gazda“ i da će „nezavisna, suverena mađarska nacija“ raditi na „sprečavanju“ politika EU koje nisu u njenom nacionalnom interesu.

U svom govoru, Kover je opisao istoriju i geografiju Mađarske kao „most“ između Istoka i Zapada. „Kada su se Istok i Zapad sukobili, to je donelo samo pad“, rekao je on.

„Ali ako bi sarađivali, to bi Mađarskoj donelo šansu da se uzdigne.“

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti