Mađarska neće podržati NATO odluke koje dovode do sukoba sa Rusijom

Obavezno pročitajte

BUDIMPEŠTA – Mađarska neće podržati nijednu odluku NATO, ni one koje budu donete na predstojećem samitu alijanse u julu, ukoliko te odluke vode ka direktnom sukobu sa Rusijom, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na sastanku šefova diplomatija članica NATO u Briselu.

 „Smatramo da je fundamentalna ranije doneta rezolucija NATO da alijansa nije uključena u rat u Ukrajini. Moramo poštovati ovu odluku i učiniti sve kako bismo izbegli direktan sukob između NATO i Rusije”, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u belgijskoj prestonici, prenosi Tas. Prema njegovim rečima, sve što odstupa od ovakvog stava predstavlja rizik od izazivanja sukoba sa Rusijom jer će NATO postati aktivna strana u ukrajinskom ratu, što je za Mađarsku neprihvatljivo.

- Advertisement -

„Stoga ćemo svaki predlog na samitu u Viljnusu razmatrati sa ove tačke gledišta kako bismo videli da li se NATO pridržava svoje prethodne odluke”, poručio je Sijarto na Fejsbuku. Sijarto je jasno predočio i da smatra da nije trenutak za planiranje mogućeg ulaska Ukrajine u NATO, jer bi to moglo izazvati eskalaciju sukoba.

Sijarto je potvrdio da su već počele pripreme za izradu dokumenata za samit NATO zakazan za 11-12. jul u Viljnusu. Prema rečima mađarskog diplomate, „na dnevnom redu su sve vrste ideja i koncepata koji se odnose na Ukrajinu i podrazumevaju pružanje veće pomoći toj zemlji”. Sijarto je naglasio da će Mađarska paziti na svako kršenje „ključne odluke” o nemešanju NATO saveza u bilo koju borbenu akciju u Ukrajini, prenosi Tanjug.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu