17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

MAĐARSKA JASNA: Svet se ne sastoji samo od Amerike i Evrope, zemlje Istoka su pokretač ekonomskih promena

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Svet se ne sastoji samo od Amerike i Evrope, liberalnoj politici nedostaje uvažavanje prema drugim državama, a mađarsku politiku, koja se zasniva na uvažavanju, cene u većini zemalja, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

„Svet se ne sastoji samo od Amerike i Evrope. Atmosfera je u svetu izvan Amerike i Evrope potpuno drugačija, nego što o njoj ovde u Evropi pišu liberalni mediji. U većini zemalja, osim Severne Amerike i Evrope, narativi ovde u Evropi doživljavaju neuspeh. Mađarska spoljna politika i politika u svetu, osim u malom delu, se veoma poštuje“, rekao je Sijarto nastupajući na forumu „Tranzit“ u mađarskom gradu Tihanj.

- Advertisement -

On je naveo da se u svetu ozbiljno odnose prema tome ko govori iskrenije, pravednije i direktno i ko deluje u skladu s nacionalnim interesima.

„Možete pisati u liberalnim medijima: ‘Kakav je to svet izvan Severne Amerike i Evrope?’ Pa, kakav je? Vredi otići i videti. I još jedna važna stvar. Ono što nedostaje liberalnoj politici, liberalnoj spoljnoj politici, liberalnom razmišljanju je – poštovanje. Mi Mađari svoju spoljnu politiku zasnivamo na uzajamnom poštovanju. Mi ne gradimo spoljnu politiku kako bismo rekli drugim zemljama kako da rade, ne da bismo ih podučavali, ne da bismo govorili o drugim zemljama na način na koji američki ambasador govori o nama u Senatu. Mi sprovodimo spoljnu politiku kako bismo izgradili veze koje su korisne za zemlju. Ta strategija spoljne politike zasnovana na uzajamnom poštovanju u velikom delu sveta izaziva poštovanje“, podvukao je on.

Tokom posete Moskvi 1. februara mađarski šef diplomatije je izjavio da Budimpešta pozdravlja dijalog Rusije i zapadnih saveznika i predlaže mađarski model, da kao članice NATO-a i EU podržavaju dobre odnose s Rusijom koji će se zasnivati na uzajamnom poštovanju.

- Advertisement -

Sijarto je istakao da su zemlje Istoka postale pokretač velikih ekonomskih promena u svetu i da je neophodno priznati činjenicu da se ekonomije Zapada i Kine spajaju.

„Nikada nismo diskriminisali preduzeća ni na osnovu geografije, ni na osnovu partije, podržavali smo svakoga ko je mogao da doprinese razvoju mađarske ekonomije. I neophodno je priznati da je ova svetska kriza još jače potvrdila da vetrovi velikih promena u svetskoj ekonomiji danas nedvosmisleno duvaju s istoka. Situacija je takva da je spajanje zapadne i kineske ekonomije – činjenica“, rekao je Sijarto.

Ranije je Ministarstvo inostranih poslova Mađarske saopštilo da će kineska kompanija za proizvodnju akumulatora Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) u mađarskom gradu Debrecenu izgraditi drugu fabriku u Evropi.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti