5.1 C
Belgrade
nedelja, 5 decembra, 2021

SVE KOD NAS: Mađarska nezakonito u Srbiju proteruje migrante koji u njoj nikada nisu bili!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je da im se za pravni savet obratila mlada žena iz Konga „koju su mađarske vlasti krajem septembra 2021. godine nezakonito proterale u Srbiju“.

Takođe, kako navodi ova organizacija, u prethodnom periodu je bilo više takvih slučajeva.U saopštenju se navodi da je u pitanju „višegodišnja opasna praksa koja dodatno remeti već vrlo složene, migracione tokove na Balkanu“.“Centar se sve češće susreće sa stranim državljanima koji tvrde da su ih mađarske vlasti proterale u Srbiju mimo svake zakonske procedure i međunarodnijh propisa.

Reč je osobama koje prethodno nikad nisu bile u Srbiji, a u Mađarskoj su se zatekli kao tražioci azila, izbeglice ili stranci bez regulisanog pravnog statusa„, piše u saopštenju. Centar navodi da je pravno savetovao i zastupao desetine onih koji su doživeli takvu sudbinu, a među njima i državljane Jamajke, Iraka, Moldavije, Avganistana, Gabona i drugih država.

- Advertisement -

U navedenim slučajevima proterivanje je sprovedeno uglavnom pod okriljem noći, bez opravdanog osnova i upućivanja obaveštenja nadležnim organima Srbije.

Ovakva opasna praksa koja pored toga što je nezakonita i predstavlja kršenje ljudskih prava osoba koje se proteruju, ugrožava i upravljanje granicama Srbije i dobrosusedske odnose„, navodi Beogradski centar za ljudska prava. U nastavku možete čuti ispovest koju je mlade žene iz Konga.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti