LUKAŠENKOV APEL: Planeta može da „eksplodira“ u svakom trenutku

Obavezno pročitajte

Lukašenko o svetskoj krizi

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko u predizbornom obraćanju naciji i parlamentu poručio je da planeta klizi u propast i da bi mogla da „eksplodira“ u svakom trenutku.

„Naša planeta postepeno, ali sigurno klizi u propast. Čini se da je dovoljno zapaliti običnu šibicu i planeta će eksplodirati“, rekao je on.

- Advertisement -

On je istakao da je „najgore što su međunarodno-pravni i multilateralni politički instrumenti regulisanja, kojima su se tako ponosili tokom hladnog rata, u stvari postali anahronizmi, koje niko ne uzima u obzir“.

„Nažalost, ispostavilo se da svetske vladajuće elite nisu u stanu da razviju nove instrumente“, rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je naglasio da svet postaje sve nestabilniji i nepredvidljiviji.

lukašenko,

© FOTO : THE PRESS SERVICE OF THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF BELARUSLukašenko najavio promene u zemlji – počinje sa Ustavom

„Osnovna neslaganja između država i saveza nakupljena tokom poslednjih decenija prelaze u kritičnu fazu sukoba. U poslednje vreme nijedan od najvažnijih međunarodnih problema nije bio rešen“, istakao je Lukašenko tokom obraćanja narodu i parlamentu.

Prema njegovim rečima, integracione strukture u svetu prolaze kroz sistemsku krizu, a neke su u suštini nestale i postoje samo na papiru.

„Ceo svet je utonuo u haos trgovinskih ratova, nacionalnog protekcionizma, političkih i informacionih sukoba. Integracione strukture u svetu prolaze kroz sistemsku krizu, a neke su u suštini nestale i postoje samo na papiru. Najmoćniji pokazatelj tog procesa u EU je ‘bregzit’, kao i sve veće nesuglasice između stare i nove Evrope unutar saveza. Raste napetost u vojnoj sferi, što dovodi do novog kruga trke u naoružanju“, zaključuje Lukašenko.

U Belorusiji danas (4. avgusta) počinje prevremeno glasanje na izborima za predsednika Belorusije i trajaće do 8. avgusta. Predsednički izbori u Belorusiji održaće se 9. avgusta. Za najvišu državnu funkciju kandidovalo se pet kandidata. Lukašenko se kandiduje za šesti mandat. Trenutno je u ovoj zemlji predizborna kampanja koja će trajati do 8. avgusta.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

MILOŠ VUČEVIĆ: Ko je dozvolio da kosovska policija dođe na sever, Srbija razočarana reakcijom Kfora

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je posle događaja na severu Kosova 24. septembra ključno pitanje ko...

Još priča na sličnu temu