11.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

LUKAŠENKO ŽESTOK PREMA LIBERALIMA: 11 godina robije za vođu protesta u Belorusiji!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sud u Belorusiji na 11 godina zatvora osudio je Mariju Kolesnikovu, opozicionarku i jednu od predvodnika prošlogodišnjih protesta protiv režima Aleksandra Lukašenka. Obrazloženje – podrivanje nacionalne bezbednosti“

Vest o presudi saopštila je pres služba Viktora Babarikoa, opozicionara sa kojim je Kolesnikova sarađivala.

Pored presude Kolesnikovoj, Lukašenkov sud je doneo presudu i za kootpuženog Maksima Znaka, kome je izrečena desetogodišnja kazna zatvora. Njima se sudilo zbog „zavere radi preuzimanja vlasti“ i „poziva na akcije koje podrivaju nacionalnu bezbednost“, piše Nova.rs.

- Advertisement -

Kolesnikova je jedna od tri žene koje su učestvovale u predsedničkoj trci protiv šefa države Lukašenka prošlog leta. Prvobitno se verovalo da joj sleduje 12 godina zatvora, a javnost je nije videla mesecima.

Ona je zajedno sa Viktorom Babarikom najavila formiranje nove političke partije „Razam“ (prevod: „Zajedno“), nakon toga je maskirani muškarci kidnapuju je iz centra Minska, glavnog grada Belorusije, 7. septembra 2020. godine.

Narednog dana na ukrajinskog granici Kolesnikova je iscepala pasoš u nadi da je tako neće izbaciti iz domovine. Plan joj je uspeo – uhapsili su je. Od tada je u pritvoru u Belorusiji.

- Advertisement -

Kolesnikova je postala jedna od glavnih lica opozicije tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore 9. avgusta 2020. godine, kada se udružila sa još dve žene Veronikom Tsepkalom i Svetlanom Tikanovskajom, nakon što je muškim kandidatima bilo zabranjeno da se kandiduju.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti