LUKAŠENKO: U toku je hibridni rat i diplomatski pokolj

Obavezno pročitajte

Lukašenko o trentnoj situaciji u zemlji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je na sastanku u Minsku izjavio da se neki susedi neumorno otvoreno mešaju u poslove Belorusije i vrše pritisak na državu.

Lukašenko tvrdi da „neumorni susedi“ zemlje ne samo da otvoreno iznose svoj stav o ponovnim izborima u zemlji, već počinju da se mešaju u unutrašnja pitanja zemlje i vrše pritisak na državu.

„U toku je diplomatski rat“, rekao je Lukašenko, prenosi državna agencija Belta.

- Advertisement -

Beloruski lider dodao je da se protiv zemlje vodi i „hibridni rat“ i „diplomatski pokolj na najvišem nivou“.

„Danas je u toku određena faza hibridnog, kažem otvoreno, rata protiv Belorusije. Kako to drugačije nazvati? Ovom borbom, ratom suprotstavljenih strana pogođeni su mediji i informativna sfera. Diplomatski pokolj protiv nas započeo je na najvišem nivou“, istakao je Lukašenko.

Lukašenko uveren je da plan za priključenje oblasti Grodno Poljskoj neće biti sproveden.

„Vidite ove izjave da će, ako se Belorusija raspadne, Grodnjenska oblast otići u Poljsku. Oni već otvoreno govore o tome, sanjaju o tome. Ništa im taj plan neće uspeti, to sigurno znam“, istakao je Lukašenko, prenosi državna agencija Belta.

On je dodao da je zemlja sada prinuđena da troši ogroman novac kako bi stabilizovala situaciju na zapadnoj granici, gde su prebačene neke vojne jedinice.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu