LUKAŠENKO POPUSTIO: Odlazim!

Obavezno pročitajte

Aleksandar Lukašenko izjavio je da, po novom Ustavu Belorusije, više neće biti predsednik te države, prenosi RIA pozivajući se na agenciju Belta.

Ova vest je epilog dramatične situacije u Belorusiji koja je nastala nakon predsedničkih izbora održanih devetog avgusta. 

Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, proglašen je za pobednika od izborne komisije sa 80 odsto dobijenih glasova – što je rezultat koji su pristalice opozicije odbacile i pokrenule masovne proteste.

Zbog masovnih protesta na desetine hiljada ljudi je hapšeno tokom nekoliko meseci.

– Ne pravim ustav za sebe. Kada na snagu stupi novi ustav, više neću biti predsednik. Zato, smirite se, podnesite to mirno – rekao je Lukašenko.

Prema rečima Lukašenka, glavni udarac koji demonstranti žele da nanesu jeste po predsedniku i po vertikali vlasti.

Prethodno je Lukašenko rekao da će tema ustavnih izmena biti stavljena na javnu raspravu, nakon čega će biti raspisan referendum.

Prema njegovim rečima, beloruski Ustav mora da bude takav da odražava jedinstven pogled na budućnost zemlje, te da je narod taj koji će odlučiti kakav će biti novi Ustav Belorusije.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu