23.7 C
Belgrade
nedelja, 1 avgusta, 2021

LUKAŠENKO BRUTALAN PREMA GLOBALISTIMA: Nastavite tako, pa ćete putovati preko Severnog Pola!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zapretio je Zapadu da će ograničiti tranzit kroz Belorusiju u slučaju novih sankcija protiv Minska.

“Ako budete vršili pritisak novim sankcijama – zaobilazićete Belorusiju preko Severnog pola i Sredozemnog mora. Za sada ćemo se u uslovima pandemije i dalje ponašati ljudski u pogledu tranzita, kretanja putničkog i teretnog saobraćaja i tako dalje”, rekao je Lukašenko, objavljuje list “Belorusija danas”, preneo je “Sputnjik”.

Prema rečima šefa Belorusije, sankcije nemaju nikakve veze sa pravnim sistemom.

- Advertisement -

“Primena restriktivnih mera kao instrumenta pritiska na suverenu državu je bezakonje i ucena na međunarodnom nivou. To je ucena koja se, da Vas podsetim, u dokumentima UN i drugih međunarodnih organizacija osuđuje kao neprihvatljiva mera”, istakao je Lukašenko.

On je podsetio da je paket sankcija protiv Belorusije uveden na dan 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata i objasnio taj potez time da „Evropi nije stalo ni do naroda koji je najviše stradao od varvarske i neljudske invazije evropskog fašizma“.

Kako je rekao, sankcije nisu uvedene samo protiv Minska. Uvedene su i protiv Ruske Federacije, dodao je i ocenio da je priča sa nedavnim sletanjem aviona u Minsku samo formalni povod za sankcije.

- Advertisement -

Nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine u Belorusiji su počeli masovni protesti opozicije.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.

Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora.

Evropska unija nije priznala izbore kao slobodne i demokratske, a takođe ni Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika.

Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su sankcije nizu beloruskih zvaničnika, kao i preduzećima povezanim sa aktuelnim vlastima Belorusije.

Kasnije su ove sankcije proširene.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti