LUKAŠENKO: Ako su Britanci ludi, neka pošalju osiromašeni uranijum Kijevu – lekcija će biti užasna

Obavezno pročitajte

Ne treba podržavati trend eskalacije konflikta u Ukrajini, već tražiti puteve za mirno rešavanje problema, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, komentarišući namere zapadnih zemalja da snabdevaju Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom, prenosi BelTA.

„Rusija će nam isporučiti municiju sa pravim uranijumom. Ako su ludi (Velika Britanija), ovom procesu će dati podsticaj. To je najstrašnije i najopasnije“, rekao je Lukašenko.

- Advertisement -

Predsednik je napomenuo da čim britanska municija eksplodira na pozicijama ruskih trupa, „odgovor će biti užasan, lekcija za celu planetu“.

„Moramo se kretati (kako su razgovarali Putin i Si Đinping) ka mirnom rešenju. I rusko rukovodstvo i jedna od najvećih svetskih sila – Kina, i mnogi drugi slažu se sa ovim“, rekao je Aleksandar Lukašenko.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum. Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen novinar – hteo da objavi dokumenta dobijena od Cvijana

Novinar Domagoj Margetić uhapšen je noćas na graničnom prelazu Batrovci, objavljeno je na Tviteru. Pored informacije da je Margetić priveden,...

Još priča na sličnu temu