LONČAR PORUČIO NARODU: Nije vam država ni mama ni tata pa da vam govorimo gde da idete!

Obavezno pročitajte

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar kažu da kovid propusnice na 24 sata nisu uvedene zato što nije bilo jedinstvenog stava ni u medicinskom delu Kriznog štaba. Brnabić kaže da je na sednici bilo diskusije i da ta tema ostaje na dnevnom redu, dok Lončar poručuje da će brojke novoobolelih posle praznika početi da rastu i da problem postoji u najavi.

Premijerka je rekla da će se o proširenju važenja kovid propusnica na 24 sata razgovarati i dalje, ali je zamolila da se priča o vakcinama i vakcinaciji.

- Advertisement -

Elektronski zdravstveni karton

Putem portala eZdravlje svim građanima od danas je dostupan jedinstveni elektronski zdravstveni karton, u kome će biti podaci pacijenta iz svih zvdravstvenih ustanova dostupni građanima u svakom trenutku, rečeno je  na predstavljanju u Vladi Srbije.

Od danas će svi naši građani moći elektronski, preko portala euprava ili portala eZdravlje, da pristupe svom kartonu i svim svojim zdravstvenim podacima i da na jednom mestu vide, kad su bili kod lekara, kakvi su im izveštaji i da zakazuju preglede, rekla je premijerka Brnabić.

A to će, kako je navela, na jednom mestu imati i njihov izabrani lekar.

Prema njenim rečima, do sada je u sistem uvezano 70 odsto zdravstvenih ustanova, od toga 145 od 150 domova zdravlja, a u drugom kvartalu biće 100 odsto.

Brnabić je objasnila da je elektronski karton bezbedniji od papirnog, a štedi i troškove građanima.

To pomaže i da građani budu i ekstreni kontrolori zdravstvenog sistema i kad dobiju račun za zdravstvenu uslugu moći će da kontrolišu čitav zdravstveni sitem, navela je Brnabić.

Karton u elektronskom obliku, za razliku od papirnog, ima punu kontrolu i zaštićen je od zloupotreba ličnih podataka, jer su u bazama pod punom kontrolom

Sledeći korak će biti da se uveže privatno zdravstvo, kao i laboratorije i lekari specijaliste.

Kako je najavljeno, planira se integracija javnog i privatnog zdravstva, a u narednom periodi u sustemu će se videti svi nalazi sekundarnog i tercijalrnog nivoa, odnosno klinika i kliničkih centara.

Na predstavljanju je kao ilustrativan primer navedeno da će beba koja se sad rodi, kad bude punoletna u svom kartonu imati sve preglede od rođenja, uključujući krvnu grupu, eventualne alergije, nalaze krvi i krvne slike, uz sve analize i primljene terapije.

Lončar: Strogo kontrolisanje mera posle 20 časova

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će privatni zdravstveni sistem da bi se uključio u ezdravlje morati da uvede sistem koji će ga podržavati i da će biti moguće i da dobijaju zdravstveni karton iz državne zdravstvene zaštite.

Ministar zdravlja je poručio građanima da ne računaju da im je država „tata i mama“.

„Pa da će da vam određuje da li ćete da idete na žurku ili ne. Dovoljno smo uradili, obezbedili kapacitete, obezbedili lekove, danonoćno se bore lekari i setsre koji su junaci. Ima dovoljno vakcina. Nemojte očekivati da vam država uđe u kuću i da vam određuje kada ćete da izađete i na koja mesta“, rekao je Lončar.

Preporuka je, dodaje Lončar, da organizatori zahtevaju da prisutni budu vakcinisani ili da imaju negativan PCR ili antigenski test.

„Zašto nismo? Da kažemo ne može onda će svi da odu ilegalno, a problema koliko god hoćete – biće manji prostor, sve će funkcionisati kao što je funkcionisalo. Stvarno mislite da mi ništa ne znamo? Kad kažemo ne radi ili ograničeno radno vreme iznajmljuju se stanovi, kuće, krajnje neuslovno, skupi se veliki broj ljudi i onda imamo mnogo zaraženih“, rekao je on.

Lončar je najavio da će se strogo kontrolisati mere koje važe posle 20 časova.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu