LONČAR: Nemojte da se pravite oko zagađenja, kao da ste do juče živeli na Pančićevom vrhu!

Obavezno pročitajte

Komentarišući to što je Beograd u četvrtak ponovo bio grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje vazduha i da je to dugotrajan proces.

“Nemojte samo da se pravimo kao da smo do juče živeli u vazduhu kao na Pančićevom vrhu, a da se to promenilo pre nedelju dana”, rekao je Lončar novinarima.

Na pitanje šta je urađeno po pitanju zagađenja vazduha od prošle zime, Lončar je kazao da je to pitanje za one koji se time bave, ali da je siguran da se radi.

“Video sam koliko je počelo da se radi tih postrojenja koja prečišćavaju vazduh i sprečavaju da dođe do zagađenja”, rekao je on.

Prema podacima sajta IQAir, glavni grad Srbije se u četvrtak nalazio na prvom mestu po zagađenosti, a iza sebe je ostavio indijski Delhi, Karači u Pakistanu i kineski Vuhan.FOTO: Direktno.rsFOTO: Direktno.rs

Kako kaže klimatolog Vladimir Đurđević, među zagađivačima su velika industrijska postrojenja, individualna ložišta, saobraćaj, poljoprivreda…

Prema njegovim rečima, neki od tih izvora zagađenja su “zaista jako veliki” u odnosu na standarde koji postoje u zemljama u kojim se više vodi računa o tom pitanju.

“Meteorološki uslovi ne prave zagađenje, oni samo pomažu da to bolje vidimo”, rekao je on.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Stvarni motivi Nikitinove i Stojkovićeve “borbe za Ukrajinu”

Višemesečno kontaminiranje srpske javnosti velikim pričama kvazilidera “ruske opozicije” Pjotra Nikitina (agent FSB) i promašenog advokatskog slučaja Čedomira Stojkovića...

Još priča na sličnu temu