18 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

LJUBLJANA SE DIGLA PROTIV JANŠE I DIKTATURE: Policija preti hapšenjem, SRBIJA U KUĆAMA! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U Ljubljani se večeras održava veliki protest protiv vlade Janeza Janše koji obezbeđuju jake policijske snage. Demonstranti su upozoreni da je reč o neprijavljenom skupu tako da mogu da ih hapse.
Četiri slovenačke opozicione stranke nisu u sredu uspele sa inicijativom u parlamentu da pokrenu postupak opoziva Janše pred Ustavnim sudom zbog kršenja zakona i ustava, za što su im nedostajala samo dva glasa
.

Prema procenama medija, na Prešernovom trgu u Ljubljani oko 18 sati okupilo se oko 20.000 ljudi, a za sada nije zabeležen nijedan incident.

Na skupu pored sindikata, studenata, ekoloških organizacija i nevladinih organizacija učestvuje i nekoliko poslanika iz dve opozicione stranke, a protest, na kome se zahteva ostavka vlade i novi parlamentarni izbori, podržali su i socijaldemokrate (SD) i zabava Alenke Bratušek.

- Advertisement -

Četiri slovenačke opozicione stranke nisu u sredu uspele sa inicijativom u parlamentu da pokrenu postupak opoziva Janše pred Ustavnim sudom zbog kršenja zakona i ustava. Posle celodnevne rasprave, 42 poslanika glasala su za pokretanje ustavne žalbe, a 44 su bila protiv. Da bi ustavna žalba prošla u parlamentu, a ustavni sud mogao da odluči o mogućnosti opoziva, potrebno je da za nju glasa većina u Narodnoj skupštini od 90 članova, odnosno najmanje 46 poslanika.

Stranke optužuju Janšu za kršenje ustava i zakona, vršenje pritiska na nezavisne medije i nezavisna državna tela, ali i navodno loše upravljanje zdravstvenom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Ishod glasanja donekle je smanjio pritisak na Janšinu vladu koja nema stvarnu većinu u parlamentu, ali opozicija nastavlja da insistira na tome da aktuelna vlada treba da podnese ostavku kako bi se održali prevremeni izbori.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti