Ljubiša (49) je 1999. u samoodbrani pucao na albanske teroriste, a oni sada hoće da mu sude: Agonija srpskog molera u Mađarskoj

Obavezno pročitajte

Neizvesna sudbina Ljubiše Manitaševića o čijem izručenju odlučuje Mađarska.

MAĐARSKO pravosuđe odlučiće 22. novembra da li će izručiti Prištini Ljubišu Manitaševića (49), srpskog državljanina poreklom s Kosmeta. On je uhapšen 28. septembra, na prelazu Roske, na putu iz Ciriha za Beograd, po crvenoj Interpolovoj poternici, a na zahtev Unmika. Na dušu mu se stavlja ubistvo u pokušaju u Orahovcu 1999. godine. U rešavanje ovog slučaja uključili su se i srpsko pravosuđe i MUP.

- Advertisement -
  • Ljubiša je 28. juna 1999. krenuo sa našim bratom od strica i njegovom ženom vozilom holandskih vojnika Kfora iz Velike Hoče u bolnicu u Orahovcu – kaže njegov brat Nikola Manitašević. – Snaja je bila trudna, a dobila je zubobolju. U orahovačkoj bolnici su joj dali injekciju i rekli bratu da nabavi još jednu.

On navodi da je Ljubiša pošao ka apoteci van kruga bolnice, bez pratnje. Sumnja da je lekar obavestio teroriste. Ispred apoteke čekala su ga četvorica pripadnika OVK, a iza njih kola sa automatskim oružjem. Počeli su da ga vuku. Iz pištolja koji je nosio sa sobom u samoodbrani je opalio najpre u vazduh, a pošto nije uspeo da rastera napadače, pucao je ponovo. Jednog napadača je ranio u rame, a drugog u stomak. Tek tada su se razbežali.

  • Brat se odmah predao pripadnicima Kfora. U pritvoru, u Prizrenu, proveo je 67 dana. Bio je presrećan ne samo zato što je spasao živu glavu, već i zato što nikog nije ubio. Da jeste, Ljubiša ne bi mogao da živi s tim – priča Nikola.

Ubrzo je pušten da se brani sa slobode, a prošao je sve bezbednosne provere Kfora i preselio se u Srbiju. Pre šest godina odselio se u Švajcarsku, našao posao, oženio se. Nesmetano je putovao za Srbiju, jer nije znao da je protiv njega podignuta optužnica.

Kako objašnjava njegov brat, tek posle hapšenja su saznali da je optužnica podignuta još 2015, a da je poternica raspisana u maju ove godine.

  • Uspeo sam da ga posetim jednom, u pritvoru, u Budimpešti. Nismo smeli da mu damo ni odeću, ni pare, već smo odelo morali da šaljemo iz Srbije, a pare da uplatimo na račun advokata kog smo tamo angažovali, da mu ih on prosledi. Bio sam šokiran njegovim stanjem – trzao je glavom, smršao, a žalio se i na psihičko maltretiranje – priča Nikola.
Nikola Manitašević Foto T. Bambić

U pokušaju da animira srpske vlasti da se uključe u slučaj i spreče izručenje njegovog brata Prištini, čak je jednog dana blokirao kolima deo Ulice kneza Miloša. Napisao je stotine pisama i dopisa, obraćao se predsedniku Republike, išao u BIA. Uspeo je da ga primi ministar policije Nebojša Stefanović. Kaže, najviše mu je pomogao načelnik beogradske policije Milan Stanić. Ipak, vreme kada će mađarski sud odlučivati o Ljubišinoj sudbini je blizu.

  • Ako ga izruče na Kosmet, bojim se za njegovu bezbednost. Siguran sam da neće imati fer suđenje. Nemam ništa protiv toga da mu sudi naša država, ako je kriv – kaže Nikola, i najavljuje protest ispred mađarske ambasade.
SourceNovosti

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu