11.6 C
Belgrade
četvrtak, 2 decembra, 2021

Ljajić potvrdio da Vučić radi za trgovca oružjem

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Odgovarajući mi na niz juče postavljenih pitanja o problematičnom izvozu oružja iz Srbije u Jermeniju kojim je napadnut Azerbejdžan, nadležni ministar trgovine za izdavanje dozvola Rasim Ljajić potvrdio je dve skandalozne činjenice: da je u ime Srbije odobravao izvoz oružja u Jermeniju od 2017. uprkos embargu OSCE/OEBS na izvoz oružja u tu zemlju, kao i da je od 19 dozvola, čak 18 potpisao za firme Slobodana Tešića „Partizan tech“ i „Vectura trans“, koji je finansijer SNS i omiljeni Vučićev trgovac oružjem – odgovorila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

– U februaru 1992. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zatražila je da sve države učesnice uvedu embargo na „sve isporuke oružja i municije snagama angažovanim u borbama na području Nagorno-Karabaha“.

- Advertisement -

Ovaj embargo je i dalje na snazi. Velika Britanija čak, u skladu s tim, na zvaničnom sajtu Vlade drži obaveštenje da se, u skladu sa zahtevom OEBS-a, trgovinske sankcije za Jermeniju odnose i na embargo na oružje i tranzitnu kontrolu i da se ove smernice primenjuju do 31. decembra 2020 – rekla je Tepić.

Kako je navela, da stvar bude gora, ministar Ljajić svojim odgovorom potvrdio i moju već opravdanu sumnju da je najpre štitio Vučićevog problematičnog trgovca oružjem Slobodana Tešića, koji se upravo od 2017. nalazi na crnoj listi SAD.

– Tešić i njegovo poslovanje oružjem označeni su kao rizik za bezbednost po ceo svet, što sam i lično dokumentovala pisanim upozorenjem koje su SAD uručile ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću prošle godine.

- Advertisement -

Uprkos svemu tome, mi danas i zvanično saznajemo da je Ljajić, upravo od 2017., obezbeđivao dozvole za izvoz oružja u Jermeniju dvema Tešićevim firmama, i to od 19 dozvola, čak 18 je bilo za Tešića – rekla je Tepić.

– Sada je jasno zašto je Ljajić najpre danima ćutao posle oružanog napada Jermenije na Azerbejdžan odužjem iz Srbije, potom čak izjavio da ne sme u javnost da iznosi ime firmi kojima je odobrio izvoz, a danas ih je, pod pritiskom, ipak izgovorio. Jedino nije izgovorio čije su. I nije mi problem da to opet učinim umesto njega – firmama Slobodana Tešića, finansijera SNS i omiljenog trgovca oružjem Aleksandra Vučića, koga je još kao ministar odbrane, lično uveo od 2013. godine u zvanične državne delegacije i pregovore o trgovini oružjem – navela je.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: