Linta: Srbomrzački grafiti dokaz da Hrvatska nije moderna država

Obavezno pročitajte

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je danas da najnoviji srbomrzački grafiti u Splitu i Zadru predstavljaju još jedan od mnogobrojnih dokaza da Hrvatska nije moderna država.
– Današnja Hrvatska je izgrađena na proterivanju srpskog naroda i pljački, uništavanju i otimačini srpske imovine. Hrvatska nije i ne može postati moderna država sve dok se ne suoči sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću – naveo je Linta u izjavi za javnost.

Prema njegovim rečima, prvi korak u suočavanju jeste da Hrvatska prizna da je u NDH počinjen genocid nad srpskim narodom u kome je aktivnu ulogu imala Katolička crkva.

- Advertisement -

– Nesporna je činjenica da je u Hrvatskoj postala sasvim normalna stvar da se nekažnjeno veliča ustaški režim, promoviše ustaško slovo “U“ i ustaški grb, zatim uzvikuje ustaški pozdrav “Za dom spremni“, ispisuju hiljade grafita besne mržnje prema Srbima kao što su najnoviji u Splitu i Zadru – naveo je Linta.

On je još jednom poziva Ministarstvo spoljnih poslova da sačini sveobuhvatan izvještaj o završnom procesu rehabilitacije ustaštva i NDH u Hrvatskoj.

– U izveštaju treba, između ostalog, da se navedu hiljade primera zločina iz mržnje i verbalnog i fizičkog nasilja nad Srbima i njihovom imovinom. Izvještaj treba da potvrdi nespornu istinu da je Hrvatska država organizovane mržnje, netrpeljivosti i nasilja prema Srbima i svemu srpskom, kao i da se u Hrvatskoj ne poštuju temeljne evropske vrednosti kao što su ljudska prava, vladavina prava i antifašizam – kaže Linta.

Veoma je važno, smatra on, da se izvještaj pošalje na što više adresa u međunarodnoj zajednici, posebno Ujedinjenim nacijama, Savetu EU, Evropskoj komisiji, svim poslanicima Evropskog parlamenta, OSCE-u, Savetu Evrope i dr.

– Samo snažan pritisak međunarodne zajednice može da pokrene proces suočavanja Hrvatske sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću – zaključio je Linta.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu