34.7 C
Belgrade
četvrtak, 18 avgusta, 2022

„Lični podaci prilikom prijavljivanja za 100 evra će moći da se zloupotrebe“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sada advokat Rodoljub Šabić kaže da to što će gradjani morati da se prijavljuju da bi dobili pomoć države u iznosu od 100 evra može da se zloupotrebi iz ugla podataka o ličnosti.

Naime, građani će prilikom prijave davati i neke lične podatke.

- Advertisement -

– Postavlja se pitanje kako uopšte ministar finansija zamišlja da to realizuje i na koji način on proverava vaš identitet. Čak i da identitet nije sporan mora da uzme neke lične podatke, kao što su jedinstveni matični broj gradjana (JMBG), broj lične karte, računa…U svakom slučaju to jeste obrada podataka o ličnosti i ona otvara pitanje i upotrebe i moguće zloupotrebe – objašnjava Šabić za Betu.

Važno je, dodaje, znati i ko su ljudi koji će uzimati podatke i da li su obučeni kako da postupaju s tim podacima, kao i šta će biti s tim podacima i jesu li moguće greške.

– Jako je mnogo primedbi i otvorenih pitanja na koje nema ozbiljnih odgovora. Ako je kriterijum ‘želiš’ ili ‘ne želiš’ šta to znači? Ako se vi javite i predstavite se kao neka druga osoba i date podatke, a uzmimo na primer da većina poslodavaca ima sve potrebne lične podatke zaposlenih – onda je to jedan potez koji nije racionalan. To je moralo da se radi drugačije – istakao je Rodoljub Šabić.

- Advertisement -

Osim toga, neozbiljno je, kaže, i to što su prvo obećali da će svakom punoletnom gradjaninu uplatiti po 100 evra pomoći, da bi onda promenili odluku i objavili da će penzioneri i primaoci socijalne pomoći dobiti novac automatski dok će ostali morati da se izjasne.

– U najmanju ruku zvuči neozbiljno i što se to objašnjava time da su neki tajkuni imali primedbe, pa se Vlada odlučila na taj model. Sve i da je tako ne možete zbog par tajkuna maltretirati ostatak građana – naveo je.

On kaže da nije imao pozitivno mišljenje o toj meri ni kada je objavljena. Smatra da je Vlada trebalo da prihvati mišljenje Fiskalnog saveta i da ta sredstva iskoristi na drugačiji način i to tako što će da pomogne onim slojevima kojima je pomoć neophodna i eventualno privredi.

Nema mnogo smisla, ističe, davati taj novac kao pomoć situiranim ljudima.

- Advertisement -
Sourcebeta
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti