22.2 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

LETELE ČAŠE, BOLESNICI: Rasulo u redovima frakcije POKS Žike Gojkovića

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Jedva je preživeo prvi raskol u POKS, a Žika Gojković je već doživeo novi i to u svojoj frakciji, saznaje Direktno.rs. Suočeni sa izazovima i primamljivim ponudama naprednjaka da pojačaju njihovu tanku većinu sa socijalistima u Beogradu, frakcija POKS Žike Gojkovića se podelila na dve nove. Jednu predvodi predsednik Gojković koji bi prihvatio ponudu naprednjaka, a drugu Miloš Parandilović, njegov zamenik koji nipošto neće da pristane na to.

- Advertisement -

Obojica će biti poslanici u Skupštini Srbije izabrani na listi DVERI – POKS na prošlim izborima, ali očigledno sa bitnim razlikama u pogledima na budućnost i odgovorima na suštinska pitanja, kom će se privoleti carstvu, da li nebeskom ili zemaljskom Vučićevom.

Prema našim izvorima, Gojković je već obećao naprednjacima podršku svoja dva odbornika u Skupštini Beograda, ali i četiri poslanika u republičkom parlamentu.

Međutim, pravi obrt se desio na poslednjoj sednici Predsedništva održanoj u sredu do kasno u noć, koja je trajala šest sati, kada se našao u neobranom grožđu, jer je vrlo jasna većina predvođena Parandilovićem odbila njegov predlog. Žika Gojković je morao da demonstrativno napusti sastanak, bacajući čašu, ali se ubrzo vratio i jedino što je postigao bilo je da se konačna odluka o njegovom predlogu braka sa naprednjacima odloži za sledeću sednicu, a ova proglasi neformalnim skupom. Sastanak je bio vrlo napet i svakog momenta je pretila opasnost da dođe do fizičkog sukoba predsednika i zamenika predsednika stranke, tvrdi naš izvor.

- Advertisement -

Drugi problem za Gojkovićeva predstavlja što je naprednjacima obećao podršku i dao uverenja da kontroliše svoja dva odbornika, što se ispostavilo kao netačno, jer Božidaru Pavloviću i Andrijani Čikiriz ne pada na pamet da prihvate njegov predlog.

Njegovim mukama tu nije kraj, jer je svojim potpredsednicima Mirku Čikirizu iz Kragujevca i Draganu Ninkoviću iz Šapca obećao poslanički mandat nakon unapred dogovorenog povlačenja na prvoj sednici skupštine Biljane Dragić, potpunog anonimusa u stranci i Vesne Savović Petković iz Niša. One su na listi kandidata za poslanike bile samo formalno da bi se ispoštovala zakonska obaveza zastupljenosti ženskog pola, ali sada neće da se povuku i ustupe svoje mandate potpredsednicima.


Nezadovoljstvo „prevarenih“ potpredsednika stranke raste i preti opasnost da pređu na stranu Parandilovića. Tada bi celoj Žikinoj frakciji bilo jasno da su Gojkoviću odbrojani dani i da se čeka samo formalno zakazivanje nove Skupštine stranke na kojoj bi bio izabran novi predsednik Miloš Parandilović, a Žika otišao u istoriju.

Naš izvor potvrđuje da se uveliko radi na tome i da je Gojković vrlo svestan te opasnosti na koju nema odgovor i da se zato odao porocima u kojima traži svoj spas i mir.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti