LEŠEVI NA ULICAMA, TENKOVI NA SVE STRANE: Prestonica Sudana je pakao na zemlji, okršaj dva generala pretvorio grad u ratnu zonu

Obavezno pročitajte

Eksplozije i pucnji odjekuju sudanskim glavnim gradom Kartum već treći dan za redom. Građani sudanske prestonice, ali i drugih gradova u kućama su već 72 sata dok na ulicama besni borba vojske i moćne rivalske grupe koje se bore za kontrolu nad zemljom. Od početka sukoba ubijeno je najmanje 185 ljudi dok je 1.800 ranjeno, prema podacima UN.

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta. Zaraćene strane koriste tenkove, artiljeriju i ostalo teško naoružanje u gusto naseljenim oblastima. Borbeni avioni nadleću gradove, a protivvazdušna odbrana odgovara.

- Advertisement -
Foto: Courtesy of Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Broj mrtvih bi mogao da bude mnogo veći jer je na ulicama mnogo tela, posebno oko centralnog dela Kartuma do kojeg niko ne može da dođe zbog sukoba, navodi AP

Svet poziva da se zaustave sukobi

Najviše diplomate iz celog sveta nastoje da posreduju u postizanju primirja u Sudanu, a Savet bezbednosti trebalo bi da raspravlja o krizi. SAD, UN i drugi pozvali su na primirje. Egipat, koji podržava vojsku Sudana, i Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su uspostavili bliske veze sa RSF-om, pošto je poslao hiljade boraca da podrži njihov rat u Jemenu, takođe su pozvali obe strane da se povuku.

Foto: Courtesy of Maxar Technologies/Handout via REUTERS

U zajedničkom saopštenju danas, ministri inostranih poslova G-7 osudili su borbe.

„Pozivamo strane da odmah prekinu neprijateljstva bez uslovljavanja“, navodi se u saopštenju, uz poziv da se pokrenu pregovori i smanje tenzije.

Foto: Courtesy of Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi rekao je u ponedeljak da je Kairo u „stalnom kontaktu“ i sa vojskom i sa RSF, pozivajući ih da zaustave borbe i vrate se pregovorima.

I diplomate pod vatrom

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj napisao je na Tviteru da je ambasador EU u Sudanu „napadnut u sopstvenoj rezidenciji“, ne iznoseći više detalja.

I američki diplomatski konvoj našao se pod vatrom u Sudanu, saopštio je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken, navodeći da prvi izveštaji sugerišu da su za to odgovorene trupe povezane sa paravojnim Snagama za brzu podršku (RSF).

Foto: Courtesy of Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Međunarodna humanitarna organizacija Spasimo decu (Save the Ćildren), saopštila je da je privremeno obustavila većinu svojih aktivnosti širom Sudana. Navodi se da su pljačkaši izvršili upad u njene kancelarije u Darfuru, i ukrale medicinski materijal, laptopove, vozila i frižider.

Svetski program za hranu (WFP) obustavio je rad tokom vikenda nakon što su tri zaposlena ubijena u Darfuru, a i Međunarodni komitet spasa (IRC) je zaustavio veći deo svog delovanja.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu