27.1 C
Belgrade
sreda, 10 avgusta, 2022

LEK ZA KOVID-19? Otkrivena antitela koja sprečavaju da virus prodre

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Antitelo korišćeno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj leka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa imunitetom
TIM holandskih naučnika otkrio je antitela koja sprečavaju da virus Kovid-19 uđe u ljudske ćelije, što bi moglo da dovede do razvoja leka, prenosi portal „Sajens dejli“.


Istraživači sa Univerziteta Utreht medicinskog centra Erazmus i Harbur Biomed (HBM) saopštili su da su identifikovali celo ljudsko monoklonsko antitelo koje sprečava da virus SARS-CoV-2 (COVID-19) prodre u ćeliju.

Kovid,
- Advertisement -

Otkriće koje je objavljeno danas na sajtu „Nejčr Komjunikejšn“predstavlja početni korak ka razvoju potpuno ljudskog antitela za lečenje ili sprečavanje Kovida – 19.

Prema rečima koautora istraživanja Berend Jan Boša, neutrališuće antitelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, pomogne „čišćenje“ od virusa ili zaštiti nezaraženu osobu koja se nađe izložena virusu.

-Ova karakteristika antitela u unakrsnoj neutralizaciji je veoma zanimljiva i sugeriše da može da ima potencijal u ublažavanju bolesti izazvanih korona virusima koji će nastati u budućnosti – rekao je on.

- Advertisement -

Antitelo korišćeno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj leka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa imunitetom.


Razlika između potpuno ljudskog antitela i drugih antitela jeste u tome što se druga antitela prvo razvijaju u drugim vrstama pre nego što budu „humanizovana“ kako bi se mogla preneti i na čoveka.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitela bez testiranja na ljudima

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti