23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

GOSPOĐO, UTIČITE NA MUŽA: Legendarni vođa grupe „Pink Flojd“ pisao supruzi Vladimira Zelenskog

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Poštovana gospođo Zelenska! Moje srce krvari za vas i za sve ukrajinske i ruske porodice razorene strašnim ratom u Ukrajini. Nalazim se u Kanzas Sitiju, SAD. Upravo sam pročitao članak na Bi-Bi-Siju, očigledno na osnovu vašeg intervjua.

Bi-Bi-Si vas citira: „Ako podrška Ukrajini bude jaka, kriza će biti kraća“

- Advertisement -

Hmmm? Mislim da zavisi od toga šta podrazumevate pod „podrškom Ukrajini“.

Ako pod „podrškom Ukrajini“ imate u vidu nastavak isporuke oružja vojsci kijevske vlade, onda se bojim da vi možete tragično pogrešiti.

Bacanje goriva u obliku oružja nikad ranije nije pomoglo u prekraćivanju rata, a neće ni sada, pogotovo zato što se u ovom slučaju najveći deo ulja baca u vatru iz Vašingtona, što je relativno bezbedna udaljenost od požara, i zato što su se „bacači ulja“ već izjasnili o interesu da rat traje što duže.

- Advertisement -

Plašim se da mi, a tu mislim na ljude poput vas i mene, koji zaista žele mir u Ukrajini, koji ne žele da se morate boriti do poslednjeg ukrajinskog života, a možda čak i ako dođe do najgoreg, do poslednjeg ljudskog života – ako, umesto toga, želimo da postignemo drugačiji ishod, možda ćemo morati da pronađemo drugi način, a taj način možda leži u ranije iznetim dobrim namerama vašeg muža.

Da, mislim na platformu kojom se on tako pohvalno kandidovao za predsednika Ukrajine, platformu na kojoj je odneo svoju istorijsku pobedu na demokratskim izborima 2019. godine. On je stajao na predizbornoj platformi sledećih obećanja.

Prekinuti građanski rat na istoku i doneti mir Donbasu i delimičnu autonomiju Donjecka i Luganska.
I takođe ratifikovati i primeniti ostatak paketa Minskih sporazuma.
Može se samo pretpostaviti da predizborna politika vašeg muža nije odgovarala određenim političkim frakcijama u Kijevu i da su te frakcije ubedile vašeg muža da dijametralno promeni kurs, ignorišući mandat naroda.

Nažalost, vaš muž je pristao na totalitarne, antidemokratske metode suprotne volji ukrajinskog naroda, a od tada Ukrajinom vladaju snage ekstremnog nacionalizma koje su ranije zlobno vrebale iz senke.

Od tada su oni prešli sve crvene linije koje su jasno definisali vaši susedi – Ruska Federacija – i otuda su oni, ekstremni nacionalisti, postavili vašu zemlju na put ovog katastrofalnog rata.

Neću nastaviti.

Ako grešim, pomozite mi da razumem kako?

Ako se ne varam, molim vas pomozite mi u mojim poštenim naporima da ubedim naše lidere da zaustave masakr, masakr koji je samo u interesu vladajućih klasa i ekstremnih nacionalista – i ovde na Zapadu i u vašoj lepoj zemlji, na račun nas običnih ljudi, i ovde na Zapadu, i u Ukrajini, a zapravo običnih ljudi svuda u svetu.

Zar ne bi bilo bolje zahtevati ispunjenje predizbornih obećanja muža i stati na kraj ovom smrtonosnom ratu?

S ljubavlju, Rodžer Voters.

(independent.co.uk; preveo Ž. Nikčević)

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti