LAVROV ZAPLAŠIO NAPREDNJAKE: Nema odustajanja od Rezolucije 1244!

0
1349

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u u Moskvi tokom razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom da je Beograd zahvalan Rusiji zbog uloge koju ima u očuvanju teritorijalnog integriteta i suverenita Srbije.
„Želim da izrazim veliki zahvalnost, od sveg srca, za podršku koju Rusija i vi lično pružate u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i za traženje načina za rešenje kosovskog pitanja“, rekao je Selaković na početku razgovora sa Lavrovom, objavljenom na Tviter nalogu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je naveo da su susreti na visokom nivou dokaz dobrih odnosa Rusije i Srbije, i da svedoče o dobrim bilateralnim odnosima i prijateljstvu.

Šef srpske diplomatije je kazao i da se Beograd nada poseti predsednika Rusije Vladimira Putina ove godine, i dodao da je „svaka poseta Putina istorijska“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da eventualna poseta Putina Beogradu zavisi od epidemiološke situacije.

Lavrov je na početku razgovora sa Selakovićem rekao da će detaljno razmotriti situaciju na Balkanu i naročito kosovsko pitanje, i dodao da su „opasni“ pokušaji da se odustane od Rezolucije 1244 UN o Kosovu.

Šef ruske diplomatije je kazao da se saradnja dve zemlje razvija u svim oblastima, uključujući borbu protiv korona virusa.

„Pre dva dana je počela eksperimentalna proizvodnja vakcine ‘Sputnjik V’ u vašoj zemlji“, naveo je Lavrov.

Dodao je da predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, imaju „prisne odnose“.

Selaković: Pritisci zbog Rusije na Srbiju uvek postoje

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da su pritisci na Srbiju zbog njenih odnosa sa Rusijom uvek na agendi zapadnih partnera naše zemlje, ali da ona ostaje verna prijateljstvu s Rusijom.

Pozicija Srbije se ne menja, Srbija ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. Iako smo mi država posvećena evropskom putu naše viševekovno prijateljstvo sa ruskim narodom i RF se ne menja. Postoje stvari koje su unutrašnja pitanja Ruske Federacije i mi se u takva pitanja ne mešamo, rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Kako je istakao, dve zemlje otvoreno i iskreno razgovaraju i gledaju kako jedna drugoj da pomognu.

„Srbija bratskoj i prijateljskoj Rusiji ne uvodi sankcije. Kad je reč o pritiscima, oni uvek postoje. Pitanje naših odnosa sa Ruskom Federacijom jeste uvek jedno od pitanja na agendi s našim zapadnim partnerima. Ali mi imamo jasnu poziciju koju ne menjamo. Jedina smo država u tom delu Evrope koja ostaje verna i dosledna toj poziciji“, naglasio je srpski ministar.

Obraćajući se Lavrovu sa „dragi Sergej“, on se zahvalio domaćinu na toplom, bratskom gostoprimstvu i spremnosti da otvoreno i prijateljski razgovaraju o svim temama od interesa zarad, kako je rekao, onog što je suština politike Srbije, a to je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Selaković je još jednom izrazio zahvalnost Ministarstvu spoljnih poslova Rusije i Lavrovu lično na, kako je rekao, nesebičnoj, kontinuiranoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i pružanju podrške na rešavanjem pitanja KiM mirnim diplomatskim sredstvima putem dijaloga, za šta je Beograd spreman, na čemu radi i na čemu je izgradio svoj integritet.

Obavestio je i Lavrova da Priština i dalje nije sprovela niti je počela da je sprovodi jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma a to je formiranje ZSO.

Kako je rekao, na sastanku s Lavrovom razgovarano je i o ekonomskoj saradnji, kao i o ratifikaciji sporazuma o Evroazijskoj ekonomskoj uniji, koji da bi počeo da se sprovodi treba da ratifikuje još Jermenija.

Prema rečima Selakovića, vredna podrška je i inicijativa za potpisivanje strateškog rusko-srpskog programa ekonomske saradnje za period od 2020-2026. On se osvrnuo i na saradnju u sferi energetike, podsetivši da je gasovod Balkanski tok počeo da funkcioniše od 1. januara.

Selaković je takođe zahvalio Rusiji na pomoći u uslovima pandemije i kroz aktivnost ruskih ABHO jedinica u Srbiji, i kroz isporuku a sada i pokretanje proizvodnje vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Srbiji.

Lavrov: Razgovori o „velikoj Albaniji“ su provokacija, a slovenački „non pejper“ o preispitivanju granica na Balkanu je opacna igra

Razgovori o „velikoj Albaniji“ su provokativni i Moskva poziva pokrovitelje Prištine iz NATO-a da zaustave takva raspoloženja, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Smatramo da su to neprihvatljive i štetne ideje, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Selakovićem.

„Razgovori o ‘velikoj Albaniji’ traju više godina i mi uvek pozivamo naše kolege iz EU i NATO koje štite Prištinu da prekinu takva raspoloženja i spreče forsiranje takve retorike“, naveo je Lavrov.

On se osvrnuo i na tzv. slovenački „non pejper“ o preispitivanju granica na Balkanu.

„Što se tiče granica u Evropi, uključujući granice država nastalih od biše Jugoslavije, treba se samo setiti kako naši zapadni partneri uključujući EU i NATO čiji je član i Slovenija usrdno pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje posleratnih granica Evrope, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnike. A kad se tim pitanjem bave oni koje Zapad štiti onda je stav Brisela potpuno drukčiji. Smatram da su to veoma opasne igre. Postoji rezolucija 1244 i nju niko nije ukidao. Odgovorni političari, tim pre rukovodioci vlada nemaju prava da iznose ideje koje grubo podrivaju samu koncepciju sadržanu u toj rezoluciji“, poručio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je i ovom prilikom ponovio da će Rusija podržati svako rešenje za Kosmet koje je prihvatljivo za Srbiju.

Na pitanje o mogućem uključenju Rusije u dijalog Beograda i Prištine, Lavrov je rekao da Rusija ništa ne nameće ali da će biti spremna da se odazove na svaki predlog koji dobije od rukovodstva Srbije.

Ostavite komentar