LAVROV VRAĆA DODIKOV POKLON: „Slučaj ikona“ stigao do Interpola!

Obavezno pročitajte

Lavrov vraća ikonu

Ikona uz 18. veka iz Luganska koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom nedavne posete BiH, biće vraćena kako bi se preko Interpola utvrdila njena istorija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenose ruski mediji.

„Ikona će biti vraćena darivaocu radi daljeg razjašnjenja njene istorije preko Interpola“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je ranije prenela agencija Srna, Dodik je poklonio Lavrovu pozlaćenu ikonu iz 18. veka iz Luganska tokom posete šefa ruske diplomatije Bosni i Hercegovini 14. decembra.

Objavljena je i fotografija ikone, pretpostavlja se, Svetog Nikolaja Čudotvorca i fotografija crvenog voštanog pečata na poleđini ikone na kojoj je vidljiv otisak „URSR. Narodni komitet za obrazovanje. Ukrnauka. Odeska regionalna komisija“.

Međutim, reagovala je Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini i uputila Ministarstvu spoljnih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o poreklu ikone iz Luganska, grada u Ukrajini.

Ambasada Ukrajine smatra kako je to pružanje podrške navodnoj agresivnoj politici Ruske Federacije.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je formiralo predmet „slučaj ikona“ na osnovu informacije od ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu