20.7 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

LAVROV U SITUACIJI NA PODRUČJU JUŽNOG KAVKAZA: Potrebno sprečiti sukob

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministri inostranih poslova Rusije i Azerbejdžana Sergej Lavrov i Džejhun Bajramov razgovarali su telefonom o sukobu i napetosti u oblasti Južnog Kavkaza, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Azerbejdžana.

Prema informacijama Ministarstva, ministar Bajramov informisao je o situaciji, nastaloj usled velikih provokacija oružanih snaga Jermenije u oblasti“, kao i koracima, koje je Azerbejdžan preduzeo u cilju sprečavanja agresije.

- Advertisement -

Istaknuto je da Jermenija tokom poslednjih mesec dana redovno granatira naše položaje, nastavlja da minira naše teritorije i uprkos tripartitnim saopštenjima da se ne povlače jermenske oružane formacije sa naše teritorije. Sergej Lavrov je naglasio potrebu sprečavanja sukoba u regiona, kao i važnost pune implementacije trilateralnih izjava potpisanih između lidera Azerbejdžana, Jermenije i Ruske Federacije, navodi se u saopštenju.

SAD da će nastaviti da podržavaju mir

Prema saopštenju pres službe azerbejdžanskog predsednika, američki državni sekretar Entoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa liderom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom u ime Vašingtona obećao da će nastaviti napore na obezbeđenju stabilnog mira i bezbednosti na Južnom Kavkazu.

Alijev je, sa svoje strane, istakao da je napetost nastala usled velikih provokacija jermenske strane i zato „odgovornost u potpunosti snosi vojno-političko rukovodstvo te zemlje“.

- Advertisement -

Azerbejdžanski predsednik je naglasio da Baku podržava mirno rešavanje pitanja i važnost nastavljanja napora u tom pravcu.

Prethodno je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov saopštio da je počela sednica Saveta kolektivne bezbednosti Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) koja je počela u 18.30 (po moskovskom vremenu) na zahtev jermenske strane.

Noćas je došlo do novog zaoštravanja situacije na granici Jermenije i Azerbejdžana: Jerevan je saopštio da je azerbejdžanska vojska gađala teritoriju Jermenije uz primenu artiljerije i bespilotnih letelica. Saopšteno je da ima mrtvih i ranjenih. Sa druge strane, Baku je optužio Jermeniju za napad na azerbejdžansku vojsku na granici.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti