15.7 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

LAVROV U ETIOPIJI: SAD uništavaju sve zemlje koje ugrožavaju njihove interese – primer je Jugoslavija

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sjedinjene Američke Države uništavaju sve zemlje koje ugrožavaju njihove političke interese – to je bio slučaj sa Jugoslavijom, Irakom, Libijom, Sirijom i drugim zemljama, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji boravi u poseti Etiopiji.

- Advertisement -

„Kada su naše američke kolege u prošlosti osetile da postoji pretnja po njihove političke interese, bombardovali su Jugoslaviju 1999., Irak 2003., Libiju 2011. i mnoge druge zemlje, hiljadama kilometara udaljene od američke obale. Oni su počinjali vojne operacije bez ustezanja, ne objašnjavajući nikome, veoma često sa lažnim razlogom, uništavajući gradove, ubijajući na hiljade nevinih građana“, rekao je Lavrov, obraćajući se stranim diplomatama u ruskoj ambasadi u Adis Abebi.

On je skrenuo pažnju na to da su usled vojnih operacija Sjedinjenih Američkih Država praktično uništeni gradovi poput Mosula u Iraku i Rake u Siriji.

- Advertisement -

„Ne sećam se da je progresivni, civilizovani Zapad na neki način pokretao tu temu“, ocenio je šef ruske diplomatije.

Ministar je konstatovao da se svet trenutno nalazi u „važnom istorijskom trenutku“ kada će morati da se bira kako će se živeti i šta će se ostaviti sledećim generacijama.

„Živećemo u svetu koji sledi principe Povelje UN, zasnovanoj na ravnopravnosti suverenih država ili u svetu gde će dominirati najjači. Da li je naš izbor da živimo u svetu kolektivnog Zapada pod okriljem SAD koje odlučuju kada i kako da promovišemo naše interese?“, upitao je Lavrov.

„Kina sledeća meta Zapada“

Kina će biti sledeći cilj Zapada na spisku neprijatelja, posle Rusije, izjavio je Lavrov.

„NATO po redu označava svoje neprijatelje. Rusija je broj jedan. Kina je na drugom mestu“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, svi principi mogu da budu narušeni ukoliko Zapad odluči nekoga da kazni.

„Ako je to potrebno, oni će bez kolebanja uvesti sankcije protiv bilo koje zemlje koja izazove njihovu nervozu. Spomenuo sam Kinu kao zemlju koja će biti sledeći cilj“, dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boravi u petodnevnoj poseti Africi do 28. jula. Danas je posetio Adis Abebu gde se sastao sa etiopijskim kolegom, ministrom spoljnih poslova Demekeom Mekonenom.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti