LAVROV: Samo 1244; VUČIĆ: Zabrinule su nas ocene iz Moskve

Obavezno pročitajte

Lavrov i Vučić

Predsednik Alekandar Vučić rekao je posle razgovora sa Sergejom Lavrovom da je ključna tema situacija na KiM. Dobili smo određene ocene Rusije koje su mene kao predsednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je poručio da će Srbija umeti da zaštiti državne interese bez obzira na cenu koju će morati da plati.

- Advertisement -

Kako ističe Vučić, postoje neki planovi koje Srbija nije dobila ni zvanično, ni nezvanično.

“Ali, po ocenama naših ruskih prijatelja moramo da budemo pažljivi prema svakoj ideji koja nam bude predstavljena”, rekao je Vučić.

On je istakao da je za bilo kakvo rešenje potrebna saglasnost Rusije. Srbija, prema njegovim rečima podržava dijalog pod okriljem EU, ali će znati da zaštiti svoje interese bez obzira na cenu koju će morati da plati.

Vučić je, na osnovu ocena koje su mu predstavljene od strane zvanične Moskve, poručio da Srbiju očekuju teška vremena, verovatna najteža od samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

“Spremni smo za razgovore, ali snažni da odbacimo ono što nije u našem interesu. Ako kažu: Priznajte Kosovo i da Kosovo uđe u UN, a Srbija u EU, a da ne dobijemo ništa za to, jasno je da je to za nas neprihvatljivo”, istakao je Vučić.

Zahvalio je Rusiji što međunarodne organizacije i institucije štiti od nezakonitosti onih koji su već priznali kosovsku nezavisnost.

Vučić je rekao i da je za rešenje kosovskog problema potrebna saglasnost Ruske Federacije.

Lavrov: EU da ispunjuje svoje obaveze

Ministar spoljnih poslova Ruske federacije, Sergej Lavrov istakao je da, kada je u pitanju Kosovo, zvanična Moskva podržava svako rešenje koje ima saglasnost i u interesu je Srbije.

lavrov,

“Rusija poštuje da EU ima mandat u dijalogu o Kosovu, ali ne sme da se izoluje od svojih obaveza u sprovođenju postignuih rešenja, kao što je slučaj sa formiranjem Zajednice srpskih opština, koje blokira Priština”, rekao je Lavrov.

On ističe da je uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine ono doneto na osnovu Rezolucije 1244 , u skladu sa međunarodnim pravom, i uz potvrdu Saveta bezbednosti UN.

“Mi ćemo se složiti sa onim rešenjem koje će odgovarati interesima Srbije i Srba na Kosovu”, zaključio je Lavrov.

SourceNova S

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ko stoji iza Banjske: „Srpski državni vrh je kriv, potvrda toga – što ćute“

Nekadašnji načelnik u Ministarstvu odbrane i član stranke "Srbija centar" Petar Bošković ocenjuje za N1, povodom prošlonedeljnih dešavanja u...

Još priča na sličnu temu