LAVROV ODRŽAO LEKCIJU U UN: Danas se odlučuje kakav će biti svetski poredak

0
145

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je na drastičnu degradaciju situacije u oblasti međunarodne bezbednosti. Prema njegovim rečima, danas se odlučuje kakav će biti svetski poredak: sa hegemonom ili pravedni svet bez ucena.

Obraćajući se učesnicima 77. Generalne debate Generalne skupštine UN on je rekao da se „umesto poštenog dijaloga i potrage za kompromisima suočavamo sa dezinformacijama, insceniranim situacijama i provokacijama“.

Kurs Zapada podriva poverenje prema međunarodnim institucijama kao organima usaglašavanja interesa, kao i prema međunarodnom pravu kao garanciji pravednosti i zaštite slabih od bezakonja, rekao je on.

„Danas se rešava pitanje budućeg svetskog poretka, to je jasno svakom objektivnom posmatraču. Pitanje je da li će to biti svet sa jednim hegemonom koji sve tera da žive po svojim dobro poznatim ‘pravilima’ od kojih samo on ima korist. Ili će to biti demokratski, pravedan svet, svet bez ucene i zastrašivanja, neonacizma i neokolonijalizma“, poručio je Lavrov.

Rusija je, kako je rekao, čvrsto izabrala drugu opciju i zajedno sa saveznicima, partnerima i istomišljenicima poziva da takav svet i postane stvarnost.

Šef ruske diplomatije kritikovao je postupanje Sjedinjenih Država prema drugim zemljama, ističući da Vašington sa svojim saveznicima želi da zaustavi točak istorije.

On je konstatovao da u prošlost odlazi „unilateralni model svetskog razvoja koji je omogućavao zadovoljavanje interesa Zapada, ‘zlatne milijarde’“.

„Danas stvaranje suverenih država spremnih da se bore za svoje nacionalne interese vodi ka formiranju ravnopravne, socijalno orijentisane i održive multilateralne arhitekture. Ipak, Vašington i vladajuće elite Zapada koje su mu potpuno potčinjene doživljavaju objektivne geopolitičke procese kao pretnju njihovoj dominaciji. SAD i njihovi saveznici žele da zaustave točak istorije. Kada je svojevremeno proglasio pobedu u Hladnom ratu, Vašington je sebe stavio maltene u rang božjeg izaslanika na zemlji koji nema obaveze, nego samo ‘sveta’ prava da radi gde i šta hoće bez ikakve kazne“, rekao je ruski ministar.

Zapad želi da rasparča, uništi Rusiju

Zapadne zemlje otvoreno pozivaju na rasparčavanje Rusije, ukazao je Lavrov.

„Zvanična rusofobija dobila je na Zapadu neverovatne, groteskne razmere. Tamo se više ne ustručavaju da otvoreno govore o nameri ne samo da našoj zemlji nanesu vojni poraz, nego i da je unište, da rasparčaju Rusiju“, rekao je on i to objasnio željom Zapada da sa političke karte sveta ukloni „i previše samostalnu geopolitičku veličinu“.

Kako je rekao, SAD i njihovi saveznici ne dozvoljavaju slobodu izbora, već prete i „zavrću ruke“ svakoj zemlji koja se usudi da samostalno razmišlja.

Histerija Zapada zbog referenduma

Lavrov je rekao i da je Zapad zahvatila histerija zbog referenduma u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o ujedinjenju s Rusijom.

Kako je rekao, referendum je samo reakcija građana ovih oblasti na reči ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Rusi treba da napuste Ukrajinu.

Ostavite komentar