19.8 C
Belgrade
ponedeljak, 15 avgusta, 2022

LAVROV DONEO DOBRE VESTI: Stvara se red zemalja koje žele da se pridruže ŠOS

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se stvara red onih zemalja koje žele da stupe u sastav Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) kao punopravni članovi i posmatrači, a povodom predstojećeg samita organizacije u Samarkandu, koja će se održati u septembru.

- Advertisement -

„Dnevni red samita u Samarkandu čini se veoma solidan, sadržajan, a posebno je simbolično što se, kako se bliži samit, stvara svojevrsni red onih zemalja koje žele da se pridruže kao punopravni članovi ŠOS ili posmatrači i partneri u dijalogu“, istakao je Lavrov po završetku pregovora sa uzbekistanskim predsednikom Šavkatom Mirzijojevom na marginama samita šefova diplomatija ŠOS u Taškentu.

Šangajska organizacija za saradnju je evroazijska politička, ekonomska i bezbednosna organizacija osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Izuzev Uzbekstana, sve ostale države su bile članice Šangajske petorke (osnovane 1996), a nakon prijema Uzbekistana 2001. organizacija je dobila sadašnje ime. Indija i Pakistan pridružili su se organizaciji 2017. godine.

- Advertisement -

Na samitu ŠOS u Dušanbeu u septembru 2011. godine započeta je procedura prijema Irana u organizaciju i pružanja statusa partnera u dijalogu Egipta, Katara i Saudijske Arabije. Belorusija je ove godine podnela zvaničan zahtev za pristupanje ŠOS u svojstvu punopravnog člana.

Samit ŠOS održaće se u septembru 2022. godine u Samarkandu.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti