LAJČAK POTVRDIO: U Briselu se 2. maja predstavlja Nacrt statuta ZSO

Obavezno pročitajte

Na dnevnom redu prestojećeg sastanka na visokom političkom nivou u okviru dijaloga, koji je zakazan za drugi maj, biće formalno usvajanje deklaracije o nestalima kao i predstavljanje prvog Nacrta statuta ZSO koji je izradio Upravljački tim, saopštio je u nedelju kasno uveče Miroslav Lajčak.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine podsetio je javnost da će se srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti 2. maja sastati u Briselu, piše KoSSev.

- Advertisement -

Oni će nastaviti da rade na, za Lajčaka, važnoj primeni Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije dogovorenog krajem februara, kao i Aneksa za njegovu primenu. Aneks o delu primene je već dogovoren sredinom marta, kada je su se Vučić i Kurti usaglasili oko deklaracije za nestale.

Sada će na dnevnom redu uslediti formalno usvajanje ove deklaracije, ali i konačno predstavljanje prvog nacrta Statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, i to od strane, kako Lajčak naglašava, Upravljačkog tima, a uz to i druga „hitna aktuelna pitanja“.

Ko čini Upravljački tim još uvek nije zvanično saopšteno sa bilo koje strane, osim što je u jednom od nedavnih intervuja za kosovske medije Besnik Bisljimi otkrio da je na čelu ovog tima aktuelna poslanica SNS-a u srpskoj skupštini Danijela Vujičić.

„Stoga očekujemo da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i potpuno posvećene fazi implementacije“, dodao je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU otkrio je dnevni red sastanka neposredno nakon što su u četiri opštine na severu Kosova održani vanredni lokalni izbori.

Srbi sa Kosova bojkotovali su izbore, te je svoje biračko pravo danas iskoristilo tek 3,47 odsto birača od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak na severu Kosova.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu