KUSTURICA: Zapad je kriv za rat u Ukrajini, sada Paradu pobede gleda uživo

Obavezno pročitajte

Reditelj Emir Kusturica rekao je u Beogradu da je rat u Ukrajini rat protiv pravoslavlja i ocenio da bi bilo bolje da su predsednici sa Zapada prisustvovali ranijim Paradama pobede u Moskvi umesto što „sada gledaju tu paradu uživo“.

„Rat u Ukrajini, za koga sa sigurnošću možemo da tvrdimo kako je dugo pripreman uz asistenciju Pentagona, zapravo je rat protiv pravoslavlja i svega što jedna autentična kultura predstavlja kao glavnu prepreku na putu transhumanizma – pretvaranja ljudi u ono što je provereno“, rekao je Kusturica u besjdi povodom Svetosavske povelje, koju dodeljuje Srpsko prosvetno i kulturno društvo „Prosveta“, a koja mu je uručena danas u Hramu Svetog Save u Beogradu.

- Advertisement -

Kusturica je ocenio da je ukrajinska Vlada „pronacistička i da se okrenula protiv naroda Donjecka i Donbasa samo zato što su želeli prijateljstvo sa Rusijom i da žive po svojim principima i u svojoj kulturi“.

„Mi tek sada počinjemo da shvatamo prirodu nacizma, jer su njegovi koreni prekriveni emocijama oslobađanja u Drugom svetskom ratu. I da li je na kraju bilo bolje i jeftinije, a to je moje obzirno pitanje, da su predsednici sa Zapada prisustvovali proslavi nekoliko godina na Paradi pobede u Moskvi umesto što sada gledaju tu paradu uživo? Nema sumnje da bi bilo bolje, ali je sigurno da su oni tada znali ono što nama u to vreme nije bilo poznato“, rekao je Kusturica.

„Korona je izgleda ručni rad“

Reditelj je izneo i oštre optužbe na račin Katoličke crkve, ocenivši da je ona „svoju najmorbidniju tačku doživela pojavom nacizma i Hitlera“, za kojeg navodi da je bio projekat svetskog kapitala, ne samo nemačkog.

Rekao je da Drugog svetskog rata ne bi bilo, da su se Francuzi i Englezi 1938. suprostavili nacizmu, ali da im je „očigledno Hitler trebao za ono što je ranije bezuspešno trebao da obavi Napoleon.“

Postavlja se pitanje, dodao je Kusturica, da li je nacizam sada u novom odelu ili će to samo biti nova forma fenomena „od kojeg će mnogo kasnije biti ono što je započeto pandemijom kovida 19“.

Rekao je i da je gledao dokumentarni film o biolaboratorijama koje su uništene u Ukrajini i koje su zapravo bile sejači smrti, i ocenio da je „korona, izgleda ručni rad“.

SourceN1

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu