14.8 C
Belgrade
ponedeljak, 20 septembra, 2021

KUSTURICA: Izdati Kosovo je najveća pljačka 20 veka!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kusturica o situaciji na Kosovu

Mora da se odvoji moja lična ideja i politika, ja im ne bih dao ni pedalj, to je najveća pljačka u 20. veku, ali pošto mi imamo mnogo motiva koji nas vraćaju u budućnost, imamo mnogo motiva da verujemo da je Kosovo bila civilizacijska tačka, što možemo da detektujemo preko iskopina, rekao je reditelj Emir Kusturica, javlja Radio-televizija Vojvodine.

„Pošto to nije naše zašto nam ga otimaju? Gubimo postrojenja, struju koju smo mi proizvodili. Imamo situaciju gde oni imaju lične karte, granice, carine, taj posao je odavno obavljen, ali postoji i Rezolucija 1244 i nada da vlast neće priznati Kosovo i dati im stolicu u UN“, dodao je Kusturica.

- Advertisement -

Srbija je u 20. veku i ranije počela da reaguje, kaže Kusturica i dodaje da smo posle ustanka usvojili trobojku i tada proizveli – Prvu srpsku revoluciju.

kusturica

Dvesta godina kasnije, mi jedini imamo trobojku i ostajemo verni prazničenju onoga iz Francuske revolucije – sloboda, jednakost, bratstvo. Prva država na Balkanu je Srbija i nisu džabe dolazili Hrvati da se dive toj državi jer nisu imali svoju. Zašto bismo mi zaboravili svoju istoriju, ne da je koristimo protiv nekoga, nego da je znamo“, kaže Kusturica.

Kusturica smatra i da su Srbima, Rusi uvek bili saveznici, što ne znači da su uvek i bili prijatelji.

- Advertisement -

„1876. kada je oslobođena Srbija, nama je došlo 1.000 Rusa koji su nam pomogli. Savezništvo zapadnjaka se u Prvom svetskom ratu pokazalo kao teško, kada nam je bio potreban kredit Britanci su nas ucenili davanjem Makedonije Bugarima, onda je Klemanso shvatio da je trebalo probiti Solunski front. Rusi su nam uvek bili saveznici, što ne znači da su nam uvek bili prijatelji“, navodi Kusturica.

Nikad nisam bio protiv Zapada, naglašava režiser i dodaje da na Mokroj gori pokušava da primeni sve ono što je tamo naučio.

„Važno je biti svoj, a ta cena je visoka, ovo što ja kažem nema političku dimenziju nego istorijsku“, istakao je, prenosi In4s.

- Advertisement -
Sourcesputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti