KURTI: Srpsko priznanje Kosova nije eksplicitno napisano, ali je deo plana

Obavezno pročitajte

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je de fakto priznanje nezavisnosti Kosova deo francusko-nemačkog plana, iako ta obaveza Srbije nije eksplicitno napisana u sporazumu, prenosi RTK.

Kurti je, odgovarajući na pitanja poslanika na sednici Skupštine Kosova, istakao da ta obaveza Srbije nije eksplicitno napisana u sporazumu, ali je deo plana koji će u međuvremenu biti postignut.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, sporazum utvrđuje Kosovo i Srbiju kao dva ravnopravna identiteta.

Kurti je naveo i da vlada u Prištini nije dobila nikakav dokument, odluku ili pismo iz Togoa za povlačenje priznanja.

Nismo dobili dokument iz Togoa. Nemamo nikakvih naznaka, a kamoli odluke, da prekinemo odnose. Nema dokumenta, nema odluke, nema pisma iz Togoa za povlačenje priznanja. Niti je došlo, niti postoji, odgovorio je Kurti na pitanje poslanika iz Demokratskog saveza Kosova.

Ne možemo uticati na izjave pojedinih zvaničnika u Beogradu. Ali, to u službenom međudržavnom, protokolarnom aspektu nema nikakvu vrednost, poručio je Kurti.

Poslanici su na sednici, kroz poslanička pitanja, oštro kritikovali vladu Aljbina Kurtija.

Nema normalizacije odnosa bez priznanja

Kurti je, u intervju za Dojče vele koji je objavljen danas, ponovio da bi „u središtu konačnog sporazuma Kosova i Srbije trebalo da bude međusobno priznanje, jer normalizacije odnosa bez priznanja ne može biti.

„Ne kažem da je međusobno priznanje jedino što treba da bude uključeno u sporazum, ali ono treba da bude u centru. Ne može biti normalizacije bez priznanja, a moramo se pozabaviti i pitanjem manjina”, rekao je Kurti.

On je u vezi sa Zajednicom srpskih opština naveo da je sporazum iz aprila 2013. godine prekršio predsednik Srbije, kada je prošle godine poslao pisma Grčkoj, Španiji, Kipru, Rumuniji i Slovačkoj, u kojima ih je zamolio da ne prihvate zahtev Kosova za članstvo u EU.

Kada je reč o tome da li će biti konačnog sporazuma Kosova i Srbije i kada će se to dogoditi, Kurti je ocenio da tako nešto zavisi od međunarodnog pritiska na Beograd.

To mnogo zavisi od pritiska međunarodnih faktora na Beograd, koji se ne ograđuje ni od Miloševića u prošlosti, ni od Putina u sadašnjosti, smatra Kurti.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović prvi put ulazi u izborni dan kao autsajder

U nedelju je drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori u kojem građani biraju između Mila Đukanovića i Jakova...

Još priča na sličnu temu