Kulturni centar prešao u vlasništvo SPS, i to se saznalo – slučajno

Obavezno pročitajte

A u Temerinu zgrada u kojoj se nalazi kulturni centar dodeljena je, odlukom Osnovnog suda u Novom Sadu, Socijalističkoj partiji Srbije. Reč je o objektu od skoro 3700 kvadrata, koji je od šezdesetih u vlasništvu Saveza komunista Jugoslavije, potom u državnoj svojini, a sada je ponovo u partijskim rukama. Osude su stigle od meštana, ali i od koalicionih partnera SPS-a na lokalu, odnosno iz Opštine, koja je godinama pokušavala da svojinu nad zgradom prebaci sa države na svoje ime.

Nekada zadružni dom, kasnije dom kulture, danas kulturni centar. Zgrada u centru sela za Temerinčane je mnogo više od imena i nekretnine na atraktivnoj lokaciji.

- Advertisement -

„Znači ovaj objekat sagrađen je posle pedesetih godina svim zajedničkim snagama Temerinčana, iz cigala salaša koji su se u to vreme uništavali u suštini. Kao i svi drugi Temerinčani ili puno njih i ja sam vezana sama za ovaj objekat znači ja sam skoro ovde odrasla, i kao dete sam igrala ovde i folklor i bila u različitim folklornim grupama“, priča nam Livia Tot, novinarka Mađar Soa.

Novinarka koja je u kulturnom centru počela i svoju karijeru, priča nam da je tu već decenijama dom za većinu kulturnih institucija u opštini – tu je nekoliko KUD-ova, muzej, galerija i svečana sala. Odmah do njih su i prostorije više stranaka – pa i Socijalističke partije Srbije, koja krajem 2022, odlukom novosadskog suda, postaje vlasnik cele zgrade. Njihovi koalicioni partneri u lokalnoj vlasti, SNS i SVM za to su saznali, kažu nam – slučajno.

„Saznali smo iz katastra. Kako su ljudi bilo zgroženi u katastru kako su dobili nalog da se upiše kao pravo vlasništva Socijalistička partija Srbije. To je skandal, skandalozno“, kaže Robert Pastor, predsednik Skupštine opštine Temerin.

„Politički je to nebranjivo. Ja mislim da ovo nije u interesu građana Opštine i zato ne mogu da shvatim svoje koalicione partnere, članove SPS-a koji i dan danas misle da je to ispravno, to ne može biti ispravno“, odgovara nam.

Drugostepena odluka Osnovnog suda u novom Sadu obrazložena je time da je SPS pravni naslednik Saveza komunista Jugoslavije, te da je uslove za sticanje prava svojine stekao redovnim održvanjem. Iako SPS u posedu zgrade nije od 2002. godine odnosno od kada je donet Zakon o finansiranju političkih stranaka koji kaže da partija nekretninu može samo da kupi, ne i da je nasledi.

Iz opštinskog odbora socijalista u telefonskom razgovoru rekli su nam da ne žele da komentarišu odluku suda, ali ni ogorčene reakcije iz Opštine, u kojoj su i sami, deo vladajuće koalicije.

Njihovi koalicioni partneri na lokalu najavljuju da će se boriti da zgradu vrate u javnu svojinu, ali ovoga puta, u ruke Opštine. Temerinci pak strahuju da bi udruženjima koja su do sada prostor koristili, mogla da bude nametnuta renta.

„Ja smatram da je taj strah od strane opštine i strane građana opravdan, zato što smo viđali takve slučajeve i na drugim mestima“, navodi Livia Tot.

KC Temerin samo je poslednja na dugoj listi nepokretnosti u vlasništvu socijalista – Centar za istraživačko novinarstvo ranije je pisao o tome da SPS poseduje nekretnine vrede skoro 14 miliona evra, što je poređenja radi, oko sedam puta više od vladajuće Srpske napredne stranke. Isto istraživanje otkriva i da su među zakupcima SPS-a i brojne javne i kulturne institucije.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu