29.4 C
Belgrade
sreda, 15 septembra, 2021

Krvavi vikend u Čikagu: Ubijeno 17, uključujući dvoje dece

Ubijeno je 17 ljudi, uključujući sedmogodišnju devojčicu i 14-godišnjeg dečaka

NAJČITANIJE

- Advertisement -

PROTEKLI praznični vikend bio je jedan od najkrvavijih u istoriji Čikaga, budući da je ubijeno 17 ljudi, uključujući sedmogodišnju devojčicu i 14-godišnjeg dečaka, i još 70 ranjenih, uprkos zajedničkim naporima da se zaustavi nasilje sa dodatnih 1.200 policajaca na ulicama.

alt="Čikago"
Krvavi obračun u Čikagu odneo mongo nevinih žrtvi

Nasilje je bilo mnogo gore nego prošle godine, kada je za vikend 4. jula šest ljudi ubijeno, a 66 je ranjeno u pucnjavama širom grada.

Krvavi obračuni počeli 4. jula ujutru

Nakon relativno mirnog petka, prva pucnjava je izbila oko 7 sati u subotu ujutro.

Sedmogodišnja Natalija Volas stajala je na trotoaru ispred kuće svoje bake na gradskoj Zapadnoj strani tokom proslave Dana nezavisnosti, kada su, prema podacima policije, osumnjičeni izašli iz automobila i otvorili vatru. Dete je smrtonosno pogođeno u glavu.

- Advertisement -

Otprilike tri sata nakon što je Natalija pogođena, grupa mladića za koje se veruje da su članovi bande iskočla je iz vozila u gradskom naselju Englvud na južnoj strani grada i otvorili vatru na člana suparničke bande.

Krvavi vikend u Čikagu: Ubijeno 17, uključujući dvoje dece 1
Natalia Valas, za koju su vlasti rekli da je ubijena 4. jula 2020. u čikaškom kvartu Južni Austin, ovog proleća je završila prvi razred na Akademiji likovnih umetnosti Crovn Communiti. (HANDOUT)

Ali dete, 14-godišnji Vernado Džouns, bilo je u blizini, a jedan od metaka ispaljen na muškarca koji je ubijen pogodio je Vernada u pazuh.

Ove smrti usledile su nakon niza pucnjava širom SAD u kojima je ubijeno nekoliko dece, uključujući šestogodišnjeg dečaka u San Francisku, šestogodišnjaka iz Filadelfije, 8-godišnju devojčicu u Atlanti, 11-godišnju devojčicu iz Kolumbije u Misuriju i 8-godišnjeg dečaka iz Hovera u Alabami.

Gradonačelnik Lori Lajtfut je izjavila da nasilje nad decom u Čikagu smatra ličnim

Gradonačelnica Lori Lajtfut u ponedeljak je rekla da želi da „svi mi osećamo ovaj gubitak“ nakon drugog vikenda nasilja u Čikagu, a opet je uzela danak na decu grada, uključujući ubistvo sedmogodišnje devojčice.

Krvavi vikend u Čikagu: Ubijeno 17, uključujući dvoje dece 2
Gradonačelnica Čikaga – Lori Lajtfut „svi osećamo gubitak, nismo uspeli da sprečimo krvavi vikend“

Prve optužbe su u tom slučaju podnesene u ponedeljak, policija za ubistva je saopštila da je rezultat nasilja bande.

Iako su uloženi veliki napori, krvavi vikend je odneo žrtve

Lajtfut je rekla da je u četvrtak izradila strategiju „sve ruke na palubi“ kako bi sprečila još jedan krvavi vikend, plan koji uključuje grupe i policijske grupe za pružanje pomoći. Pa ipak, „i dalje smo videli četvorodnevni vikend u kome je ranjeno 87 i ubijeno 17 stanovnika Čikaga, i dvoje dece. Naša deca „, rekla je gradonačelnik na informativnom brifingu.

Redžinald Meril (33) optužen je za ubistvo prvog stepena za 7-godišnje Nataliju Valas, saopštila je policija. Meril je priveden u pritvor nešto više od dva sata nakon pucnjave, saopštila je policija, vozeći automobil koji se poklapa sa opisom jednog koji se koristi u pucnjavi. Navodno je bio vozač bekstva i očekivalo se na sudu u utorak. Policija je rekla da traga za još tri osumnjičena.

„Ovo je … neprekidno nasilje koje sprovode bande“, rekao je šef detektiva policije Čikaga Brendan Denihan, koji je pucnjavu nazvao odmazdom zbog prethodnog ubistva. „I imamo neke dokaze koji to potvrđuju i to je nejverovatniji motiv u ovom trenutku.“

Sudski zapisi pokazuju da Meril ima najmanje šest krivičnih dela. 2008. godine, priznao je krivicu za napad na policajca i osuđen je na četiri godine zatvora.

Natalia, koja je trebala da krene u drugi razred na Akademiji likovnih umetnosti „Crovn Communiti“, upucana je nešto iza 19 sati, u subotu, u bloku 100 avenije Severni Latrobe, saopštile vlasti. Natalijin otac, Nejtan Valas, koji je u ponedeljak posle podne dao izjavu za medije, rekao je „to je sjajna vest“ o tome da se osumnjičeni nalazi u pritvoru za ubistvo njegove ćerke. Rekao je da ako policija može da uhvati i ostale, „moja ćerka može da počiva u miru i da će pravda biti poslužena.“

Krvavi vikend ili krvava godina ?

Pucnjavi u subotu predhodilo je ranjavanje u utorak uveče 3-godišnje devojčice u kvartu Vest Inglvud, minut nakon što je 15-godišnji dečak upucan u blokadi, a nakon dvanaestomesečnog dečaka i 10-godišnjaka devojka je ubijena u odvojenim napadima prethodnog vikenda. Pre dve nedelje smrtno je upucano petoro dece, uključujući trogodišnjeg dečaka.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti