-4.2 C
Belgrade
ponedeljak, 24 januara, 2022

Krst se ukazao u stablu hrasta u selu na Kosovu, vidite li ga? Samo ovde niko nije prodao dedovinu

U okolini šume u kojoj je hrast posečen, ima dosta crkava i manastira, čiji temelji datiraju još iz srednjeg veka

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Slavica i Mića Maksimović pronašli su u selu Ajnovce kod Kosovske Kamenice, krst u posečenom stablu hrasta.

Ovaj bračni par živi u selu Korminjane kod Gnjilana, a u Ajnovce su otišli u goste da obiđu njene roditelje.

  • Slagali smo i sekli drva za ogrev, kad je supruga primetila u jednom stablu jasno ocrtan krst. Baš smo se obradovali jer su ove jeseni zabeležena još dva takva slučaja na Kosovu i Metohiji, za koje znamo. Jedan je bio baš u Šilovu kod Gnjilana. Ove panjeve ćemo čuvati, jer smatramo da je to Božiji znak, ali i još jedan dokaz da je drvo raslo na svetoj zemlji kosovskoj – priča Mića Maksimović.
- Advertisement -

On priča i da u okolini šume u kojoj je hrast posečen, ima dosta crkava i manastira, čiji temelji datiraju još iz srednjeg veka.

Ajnovce se nalazi na oko šest kilometara od Kosovske Kamenice. Prvi put se pominje početkom 14. veka. U selu i široj okolini postoje ostaci više crkava i manastira.

Treba pomenuti i ruševine manastira Tavnica, čija je crkva iz 14. veka, a koja je prema raspoloživim podacima podignuta na temeljima ranovizantijske bazilike.

- Advertisement -

Crkva manastira Tavnica podseća na Gračanicu, pa postoji mišljenje da je arhitektura ajnovačke crkve prethodila Gračanici.

Ajnovce je danas jedno je od najvećih sela sa srpskim stanovništvom u kameničkoj opštini. Broji oko 250 stanovnika i pripada Kosovsko-pomoravskom upravnom okrugu.

Ovde sa ponosom pričaju da ne postoji porodica koja je prodala i jedan ar zemlje.

- Advertisement -
SourceTelegraf
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti