Krst se ukazao u stablu hrasta u selu na Kosovu, vidite li ga? Samo ovde niko nije prodao dedovinu

U okolini šume u kojoj je hrast posečen, ima dosta crkava i manastira, čiji temelji datiraju još iz srednjeg veka

Obavezno pročitajte

Slavica i Mića Maksimović pronašli su u selu Ajnovce kod Kosovske Kamenice, krst u posečenom stablu hrasta.

Ovaj bračni par živi u selu Korminjane kod Gnjilana, a u Ajnovce su otišli u goste da obiđu njene roditelje.

- Advertisement -
  • Slagali smo i sekli drva za ogrev, kad je supruga primetila u jednom stablu jasno ocrtan krst. Baš smo se obradovali jer su ove jeseni zabeležena još dva takva slučaja na Kosovu i Metohiji, za koje znamo. Jedan je bio baš u Šilovu kod Gnjilana. Ove panjeve ćemo čuvati, jer smatramo da je to Božiji znak, ali i još jedan dokaz da je drvo raslo na svetoj zemlji kosovskoj – priča Mića Maksimović.

On priča i da u okolini šume u kojoj je hrast posečen, ima dosta crkava i manastira, čiji temelji datiraju još iz srednjeg veka.

Ajnovce se nalazi na oko šest kilometara od Kosovske Kamenice. Prvi put se pominje početkom 14. veka. U selu i široj okolini postoje ostaci više crkava i manastira.

Treba pomenuti i ruševine manastira Tavnica, čija je crkva iz 14. veka, a koja je prema raspoloživim podacima podignuta na temeljima ranovizantijske bazilike.

Crkva manastira Tavnica podseća na Gračanicu, pa postoji mišljenje da je arhitektura ajnovačke crkve prethodila Gračanici.

Ajnovce je danas jedno je od najvećih sela sa srpskim stanovništvom u kameničkoj opštini. Broji oko 250 stanovnika i pripada Kosovsko-pomoravskom upravnom okrugu.

Ovde sa ponosom pričaju da ne postoji porodica koja je prodala i jedan ar zemlje.

SourceTelegraf

Ostavite komentar

Najnovije objave

Telekom „izrazito nelikvidan“: Ogromni dugovi za struju, milioni za kamate i rasprodaja strateške imovine

Konsultant Bogdan Petrović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić istakli su u emisiji N1 direktno da...

Još priča na sličnu temu