KRIZNI ŠTAB STEŽE: Zabrana okupljanja, deca na raspust!

Obavezno pročitajte

Krizni štab doneo nove mere

- Advertisement -

Krizni štab odlučio je da se uvede zabrana okupljanja više od pet ljudi na javnim manifestacijama, što ne uključuje školsku i radnu sredinu, rekla je članica Kriznog štaba epidemiološkinja Darija Kisić-Tepavčević.

krizni,
krizni štab, Darija Kisić Tepavčević

„Mi se još uvek nismo odlučili na neke najradikalnije mere, u smislu ograničavanja kretanja ili satnice rada. Situacija jeste izuzetno nepovoljna i nestabilna. To što je u drugim zemljama lošije ne sme da nas teši. Odlučili smo se da se smanji broj osoba koji može da se okuplja u zatvorenim i otvorenim prostorima. Znate da je to bilo 30, sada je to smanjeno na pet“ – izjavila je Kisić-Tepavčević.

Ona je objasnila da će bioskopi i pozorišta ostati otvoreni, uz poštovanje svih epidemioloških procedura – držanje bezbedne udaljenosti, nošenja maski i dezinfekcije.

„Zabrana okupljanje na javnim manifestacijama označava različite vrste proslava, kongresa, seminara. Pre svega se misli na organizovana okupljanja, ne odnosi se na školsku i radnu sredinu. U takvim sredinama može, ali pod obavezom da se obezbedi četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, što znači da je udaljenost između osoba dva metra“ – izjavila je Kisić-Tepavčević i dodala da će i ova mera biti regulisana zakonom, te da nije na nivou preporuke.

Doneta je odluka i da pored osnovaca, jesenji raspust dobiju i učenici srednjih školaod 11. do 13. oktobra.

„Iako smo videli da se školska sredina do sada nije pokazala kao okidač za širenje infekcije, odlučili smo se da izjednačimo odmore i u osnovnim i srednjim školama. To važi i za područje centralne Srbije i za područje Vojvodine“ – rekla je Kisić-Tepavčević.

Ona je izrazila nadu da mladi neće iskoristiti ovu priliku za neka nova okupljanja.

„Stalno treba da utičemo jedni na druge, da kritikujemo jedni druge ukoliko se ne nose maske. Zatvoreni prostori su prepoznati kao prenošenja svih respiratornih infekcija“ – prenela je šta kaže krizni štab, Kisić-Tepavčević.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu