18.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

Krivokapić zove, Brnabićka ćuti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, još nije odgovorila na poziv predsednika Vlade Crne Gore da tokom ovog meseca otputuje u zvaničnu posetu toj državi.

Krivokapić zove, Brnabić se ne odaziva 1Foto: FoNet/ Vlada Slobodan Miljević, Ana Brnabić

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista, nismo dobili odgovor iz kabineta predsednice Vlade Srbije da li će prihvatiti taj poziv, kao što nismo dobili odgovor iz kabineta Ranka Krivokapića o tome da li je dobio odgovor na poziv premijerki Srbije.

- Advertisement -

Ranko Krivokapić je 29. decembra prošle godine pozvao Anu Brnabić da početkom ove godine, odnosno krajem januara meseca, poseti Crnu Goru, da bi, pre četiri dana, taj poziv ponovio Đorđe Radulović, šef crnogorske diplomatije.

– Nova vlada Crne Gore u potpunosti želi da resetuje odnose sa Srbijom i da krene ispočetka i zato sam već na samom početku uputio poziv ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću da dođe u Podgoricu, izjavio je za Dojče vele šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović.

Kako je istakao, Isto je učinio i premijer Miodrag Krivokapić pozivajući srpsku premijerku Anu Brnabić da dođe u Crnu Goru krajem ovog meseca. Mislim da su to neki znaci prijateljstva koje Crna Gora kao dobar sused pruža prema Srbiji, rekao je Radulović. Mi imamo „doktrinu nultog problema“ sa svim susedima u regionu koji, kao region, smatra on, možda i nije najzahvalniji za promovisanje takve doktrine.

- Advertisement -

Crna Gora, iako nije snažna ekonomski ili vojno, ipak svojim primerom želi da utiče na odnose u regionu. To se odnosi i na Srbiju s kojom želimo da imamo najbolje odnose zasnovane na principu dve nezavisne zemlje, međusobnom poštovanju i zasnovane na principu nemešanja u unutrašnje stvari, rekao je Radulović.

Podsetimo, od pada režima Mila Đukanovića, odnosno od formiranja nove vlade Crne Gore, u decembru prošle godine, nije bilo zvaničnih poseta zvaničnika jedne i druge države. Posete na najvišem nivou, međutim, nisu bile običajnost ni za vreme vlasti Mila Đukanovića, kao što nisu bile ni pre dolaska na vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke – za vreme vlasti Borisa Tadića i tadašnje Demokratske stranke, preciznije od odvajanja Crne Gore iz zajednice sa Srbijom, 2006. godine, kao i priznanja Kosova od strane crnogorske administracije, 2008. godine.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti