17.3 C
Belgrade
subota, 1 oktobra, 2022

KRIV JE! Specijalni sud presudio DARKU ŠARIĆU, dobio 9 GODINA

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je Darko Šarić proglašen krivim „pranje novca“ od prodaje droge.

Šarić nije hteo da dođe na izricanje presude. Saopšteno je da je osuđen na devet godina zatvora.

- Advertisement -

Podsetimo, u Specijalnom sudu u Beogradu u 11 sati počelo je ročište na kojem je izrečena prvostepena presuda Darku Šariću i njegovim saradnicima povodom optužbi da su u Srbiji „oprali“ više od 20 miliona evra prljavog novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Proglašen je krivim jer je prljav novac kriminalne grupe od šverca kokaina investirao u legalne tokove, naveo je pored ostalog sudija Siniša Petrović.

Šarić ne prisustvuje izricanju presude, po sopstvenoj želji da ne bude pritvođen iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi u pritvoru od marta 2014. godine, kada se predao sprskim vlasnima nakon višegodišnjeg bekstva.

- Advertisement -

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Biografija Darka Šarića

Darko Šarić, rođen 21. oktobra 1970, čak šest puta je bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih dela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, proneveru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage.

Za Darka Šarića, šira javnost u regionu prvi put je čula u oktobru 2009. godine, kada su agencije prenele da je urugvajska policija zaplenila 2,8 tona kokaina na jahti „Maui“, pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea. Tada su uhapšeni Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je destinacija bila zapadna Evropa. Tovar je presretnut u okviru zajedničke akcije „Balkanski ratnik“ američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja. Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji.

U januaru 2010. godine za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna poternica.

foto: Dado Đilas

U februaru 2010. iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da je Šarić, koji je u Srbiji osumnjičen za šverc kokaina, ilegalno napustio teritoriju Crne Gore, nekoliko dana pre nego što je crnogorskom birou Interpola dostavljena međunarodna poternica.

Tužilaštvo za organizovani Srbije podiglo je 13. aprila 2010. optužnicu protiv Šarićeve grupe. Dan posle, tadašnji državni sekretar Ministarstva pravde, Slobodan Homen, izjavio je da je suština borbe protiv narko-klana Darka Šarića i ostalih kriminalnih grupa otkrivanje njihovih veza sa pojedinim državnim funkcionerima iz javnih preduzeća, kao i nosiocima državnih funkcija.

Specijalni tužilac Srbije Miljko Radisavljević podigao je 6. avgusta 2010. novu optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 miliona evra od prodaje kokaina. On je tada naveo i da je novac od droge uložen u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji.

U oktobru 2010. u Crnoj Gori je, na osnovu italijanske poternice, uhapšen rođeni brat Darka Šarića, Duško. Poternica ga tereti da je u Italiji bio organizator grupe koja je u u toj zemlji preprodavala kokain.

Krajem oktobra 2011. Specijalno tužilaštvo podiglo je petu po redu optužnicu protiv Šarića i njegovih najbližih saradnika.

Devetog marta 2012. godine u Specijalnom sudu u Beogradu je fromalno počelo
suđenje Šariću i njegovoj grupi zbog šverca više od dve tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. Prema odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku, veliki deo imovine privremeno im je zaplenjen po Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, kojom će državni organi upravljati do okončanja krivičnih postupaka koji su u toku protiv njih.

- Advertisement -
SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti