KRISTOFER HIL: Upozorio bih Srbe da razumeju da ovo nije ona njihova „majka Rusija“

0
109

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da razume da Srbija ima dugu i tešku istoriju sankcija, kao i da SAD imaju razumevanje za to, ali da ona ipak mora dobro da pogleda gde su joj nacionalni interesi, kao i da je uveren da će pre ili kasnije videti da je na Zapadu.

„Upozorio bih Srbe da razumeju da ovo nije ona njihova ‘majka Rusija’, imamo posla sa veoma drugačijom Rusijom“, rekao je američki ambsadador u intervjuu za RTS.

Hil je rekao da zna da je to teško i da Srbija ima decenijama dobre odnose sa Rusijom, ali da je ovo veoma drugačija Rusija, Rusija koja brutalno napada svoje susede i da Srbija treba da se izjasni.

Rekao je da ne stavlja taj stav Srbije u kontekst posledica, već da govori da ovo nije stara Rusija, ona iz devedesetih, radi se o sasvim novoj situaciji i Rusiji, koja se ponaša protivzakonitao i Rusiji koju većina sveta osuđuje, ukazujući da je to pitanje za Srbiju.

„Ako pogledate Evropu, vrlo malo zemalja, čini mi se samo Belorusija i Srbija nisu Rusiji uvele sankcije. To je pitanje, da li Srbija želi da ostane u tom društvu. Mnogo zemalja je uvelo sankcije i to ih košta. Pitanje je da li sankcijama mogu uticati na ponašanje Rusije, ali su ih ipak uvele jer razumeju da treba da budu ujedinjene i da se suprotstave onome što Rusija radi“, rekao je Hil.

Ne misli, rekao je, da iko preti Srbiji po tom pitanju, ali misli da druge države traže od Srbije da se izjasni.

„Da li ćete sedeti na ogradi između dobra i zla, da li je tu mesto vašem nacionalnom interesu. Ljudi postavljaju teška pitanja“, rekao je on i dodao da pravi razliku između postavljanja teških pitanja i pretnji Srbiji.

Hil je rekao da nema puno takvih zemalja u Evropi koje su se zaustavile na osudi Rusije, već su se priključile sankcijama i da Srbija „mora na tome da poradi“.

Ostavite komentar